Bygget: Då ska anläggningen stå klar

Vid nyår ska en biogasmack stå klar för drift i Vimmerby. Det är Hagelsrums Gård AB som i samarbete med Anders Fransson och Nilsbuss står bakom projektet.

Bygget av Biogasdepån är redan igång och ska stå helt klart till årsskiftet.

Bygget av Biogasdepån är redan igång och ska stå helt klart till årsskiftet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-05-02 21:10

Fossilfria bränslen är en het fråga kopplad till klimatkrisen. Vimmerby har varit en vit fläck på kartan tidigare när det gäller möjlighet att tanka biogas, men det ska det bli ändring på nu.

Det första spadtaget till vad som ska bli en biogasdepå med mack för allmänheten är redan taget på Älåkraområdet i anslutning till Nilsbuss anläggning.

– Bygget av gasdepån ska vara klart innan sommaren. Sedan drar byggnationen av gasmacken igång efter semestern och planen är att allt ska vara klart senast till nyår, säger Anders Fransson på Nilsbuss.

Hur stor investering är det?

– Det är en stor summa, men vi ser det som en investering för framtiden. På sikt kommer sannolikt mer av busstrafiken gå över till biogas och då står vi väl förberedda, säger Anders Fransson.

Hagelsrums Gård AB ska leverera biogasen till anläggningen från gården utanför Målilla och även driva anläggningen.

– Vi hade tidigare planer på att upprätta anläggningen på en annan plats i Vimmerby, men efter att Anders Fransson har visat ökat intresse så har vi fört diskussioner och kommit fram till att den här placeringen blir bäst, säger Åke Birgersson som äger Hagelsrums Gård AB.

– Grunden för att vi ska kunna göra detta är att det finns efterfrågan på biogas i Vimmerby tack vare att KLT ställer krav på fossilfritt vid sina servicetransporter, att kommunen har för avsikt att ställa om sin fordonspark till biogas och att fordon för sjukresor också ska gå på biogas. Det känns väldigt bra, säger Åke Birgersson.

Åke Birgersson är ägare till Hagelsrums gård som ska leverera biogasen till Vimmerby.
Åke Birgersson är ägare till Hagelsrums gård som ska leverera biogasen till Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!