Byggmax vill etablera i antingen Vimmerby eller Hultsfred

Byggvarukedjan Bygg-max vill etablera i antingen Vimmerby eller Hultsfred. Nu är dragkampen igång mellan kommunerna. – Jag pratade med dem så sent som i dag, berättar Lars Gjörloff, utvecklingschef på Hultsfreds kommun.

Byggvarukedjan Byggmax planerar att etablera i antingen Vimmerby eller Hultsfred. Nu pågår dragkampen mellan kommunerna om att ro affären i hamn, där rätt fastighet är avgörande. Foto: Jana Eriksson

Byggvarukedjan Byggmax planerar att etablera i antingen Vimmerby eller Hultsfred. Nu pågår dragkampen mellan kommunerna om att ro affären i hamn, där rätt fastighet är avgörande. Foto: Jana Eriksson

Foto:

Vimmerby2017-04-25 04:00

Byggvarukedjan Bygg-max har över 120 butiker i Sverige, Norge och Finland. Men man vill starta ännu fler
Nu söker man efter en lämplig fastighet i Vimmerby-/Hultsfredstrakten för att etablera i någon av kommunerna.
– Det är en medveten strategi att nu även etablera i lite mindre städer, berättar expansionschefen på Byggmax, Hans Olofsson.
– Vi försöker hitta befintliga fastigheter, bygga om dem och anpassa för vår verksamhet, säger han vidare.

Och det är just fastigheten som är helt avgörande när valet ska göras vilken kommun man ska satsa på.
– Det stämmer. Vi har fått in några tips från båda orterna, men vi har inte hunnit detaljgranska dem ännu. Upptagningsområdet och semesterboendeorter gör Vimmerby och Hultsfred intressanta, säger Hans Olofsson.

Vad är det då ni söker för fastighet?
– En varmdel för butik och personalutrymmen på cirka 500 kvadratmeter, ett kallager på cirka 800 kvadratmeter och en tomtyta på 7 000-7 500 kvadratmeter.

Hur ser tidsplanen ut för etableringen?
– Även det beror på fastigheten och hur lång tid den tar att anpassa till vår verksamhet. Om fastigheten är lämplig och gården redan asfalterad så kan en etablering gå på tre månader, säger Hans Olofsson

De flesta tips som Byggmax har fått in kommer från privatpersoner. Men självklart jobbas det också hårt från de båda kommunernas sida.
– Vi jobbar aktivt med att få Byggmax till Hultsfred. Jag tror att Hultsfred som ort vore bra för dem, säger utvecklingschefen i Hultsfreds kommun, Lars Gjörloff.
– Vi för en dialog sedan en tid tillbaka. Jag pratade med dem så sent som i dag (måndag).

Hur ser tillgången på fastigheter ut i Hultsfred?
– Vad gäller befintliga fastigheter, som är någorlunda billiga att anpassa, har rätt läge och där planen medger handel, finns det ju inte jättemycket ledigt eller tomt, säger Lars Gjörloff.

Menar du att rätt fastighet inte finns i Hultsfred?
– Vi lider av viss lokalbrist i Hultsfred. Det har gått åt mycket på senare år och det är trots allt ganska stora ytor som Byggmax vill ha.

– Sedan finns ju alltid alternativet att någon annan bygger och de hyr av dem, säger Gjörloff.

• Under måndagen sökte vi utvecklingschefen i Vimmerby kommun, Patrik Kinnbom, utan att nå honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om