Byggnadsantikvarier på besök hos Ansgarius

Virke som håller lika länge som virke gjorde förr är naturligtvis en poäng i renoveringen av gamla hus. Nu vet länsmuseets byggnadsantikvarier att virke av rätta virket finns på hyfsat nära håll, efter ett studiebesök på Ansgarius Svenssons sågverk i Södra Vi.
- En mycket vanlig kommentar från hantverkare är att "sånt virke går inte att få tag på", så det här är bra för oss att veta, säger Liselotte Jumme, enhetschef för bebyggelseenheten på Kalmar läns museum.

Vimmerby2015-07-20 06:47


Gamla fönster kan vara kärnfriska i generationer. Ett fönster från 1990-talet kan redan vara murket. Skillnaden stavas tid.
- Vi jobbar på samma sätt som man gjorde för hundra år sedan. Vi använder bara tätvuxna rotstockar som synats ut på plats. De moderna sågverken levererar större volymer, men klarar inte att såga som vi gör, säger Jan Praznik, på Ansgarius Svensson AB i Södra Vi.

Utsynad
Att jobba på samma sätt som för hundra år sedan betyder att man börjar med att syna ut en rotstock och väljer de tätvuxna, kvistfria som tagit tid på sig, till skillnad mot dagens vanligare snabbväxande virke med få årsringar. De flesta sågverk har inte tid att välja och vraka.
- Så gott som varje stock är utsynad på plats och vi köper in stock från Småland, Värmland och Dalarna, säger Jan Praznik.
Virket har lång hållbarhet och är motståndskraftigt mot röta, vilket förstås är till särskilt stor nytta för en så väderutsatt del av ett hus som fönstren.
- Fönstervirket i gamla hus är överlägset. Vi ser däremot hur fönster som renoverades för bara 25 år sedan kan vara i dåligt skick, och det håller inte i längden. Men det är en spridd uppfattning att virke av riktigt god kvalitet inte "går att få tag på". Nu vet vi att det finns, säger Liselotte Lumme, enhetschef på bebyggelseenheten på Kalmar läns museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om