C-förslag får lokalt mothugg

Månggifte. Slopad skolplikt. Fri invandring och platt skatt. Det är det som sticker ut mest i förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet.
- Jag känner inte igen mig, det är som de utmanar hela medlemskåren, säger centerveteranen Bengt Johansson i Vimmerby.
Även partidistriktets och kommunkretsens vice ordförande Per-Åke Svensson tar avstånd.

Vimmerby2013-01-10 05:07

- De värsta taggarna kommer vi att kämpa för att få bort ur förslaget, säger han.
Det har stormat kring centern sen en arbetsgrupp lade fram förslaget till ett nytt ideprogram strax före jul. Radikala förslag som månggifte, slopad skolplikt och fri invandring förknippas knappast med traditionell centerpolitik.

"Uppror"
- Man kan undrar varför de överhuvtaget läggs fram  och det är överraskande att partistyrelsen tillåter att så sker. Förslaget kommer förstås att nagelfaras innan beslut så då blir det nog inte mycket kvar av de här delarna, sedan får man hoppas att det innehåller en del vettiga förslag också, säger Bengt Johansson.
Per-Åke Svensson ser inte de senaste reaktionerna ute i partidistrikten som något "uppror" inom partiet.
- Idéprogrammet syftar till att ta fram kärnan i Centerpartiet, att hitta visionen som ska göra oss till ett modernt parti, och att distrikten nu tycker till om det framlagda förslaget är en planerad del i processen och Annie Lööf har inte mer med förslaget att göra än att hon är ordförande i partistyrelsen och den ska ta ställning till förslaget i början av februari, säger Per-Åke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om