Centern vill öka den lokala matproduktionen

"Det är inte helt enkelt med närpoducerad mat". Det konstaterar centern som tjuvstartade en valresa genom länet med fokus på närproducerad mat hos grisbonden Håkan Jonsson i Brantestad.

Karin Helmersson (C) ser gärna att offentliga kök hos regionen och kommunerna kan köpa mer lokalt för att öka den lokala matproduktionen i Kalmar län. Grisbonden Håkan Jonsson i Brantestad instämmer. Men för sin egen del har han svårt att öka till mer än de 2 000 grisar som föds, upp, slaktas styckas och levereras till kommuner, butiker och krogar i dag.

Karin Helmersson (C) ser gärna att offentliga kök hos regionen och kommunerna kan köpa mer lokalt för att öka den lokala matproduktionen i Kalmar län. Grisbonden Håkan Jonsson i Brantestad instämmer. Men för sin egen del har han svårt att öka till mer än de 2 000 grisar som föds, upp, slaktas styckas och levereras till kommuner, butiker och krogar i dag.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-21 05:00
undefined
Karin Helmersson C, Region Kalmar, säger att 98 procent av köttråvarorna regioonen använder är närproducerade i Småland eller Östergötland. "Resten kan vara lufttorkad skinka eller lamm".

– Vi vill lyfta matfrågan i länet för att vi precis som Sverige behöver öka självförsörjningen på mat, den ligger i dag bara på 50 procent, säger regionrådet Karin Helmersson (C) när partiet startade sin matkampanj med att möta grisuppfödaren Håkan Jonsson i Brantestad för att diskutera villkoren för en lokal matproducent.

De stora utmaningarna för honom är framför allt kostnadsläget. Fodret har blivit 800 kronor dyrare per gris. Med 2 000 grisar om året drar bara det i väg över 1,5 miljon kronor i ökad kostad.

– På det både elen och dieseln. Sen är det inte lika för grisuppfödarna på slätterna som har eget spannmål till foder, de har inte alls drabbats av kostnadsökningarna ännu, säger han.

undefined
Håkan Jonsson, grisbonde i Brantestad utanför Vimmerby, driver företag sen 30 år och har i dag närmare tio anställda.

Samtidigt har han bra avsättning för fläskköttet från sitt företag som levererar till flera kommuner lokala butiker och företag som till exempel Astrid Lindgrens Värld.

– Upphandlingsreglerna var lättare förr. Jag var först in hos Vimmerby och Västerviks kommuner, efter tre år blev det andra villkor och närproducerat vägde tyngre än hur grisarna är uppfödda, då tappade jag Västervik till något företag i Norrköping, säger han.

Karin Helmersson ser en viss dragkamp mellan vad som är ekologiskt och vad som är närproducerat livsmedel.

– Det är synd, för vi anser för det mesta att lokalt producerat kött är bäst, samtidigt vill vi ju ha de ekologiska bananerna, för sånt kan vi inte odla i närområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!