– Vi vill lyfta matfrågan i länet för att vi precis som Sverige behöver öka självförsörjningen på mat, den ligger i dag bara på 50 procent, säger regionrådet Karin Helmersson (C) när partiet startade sin matkampanj med att möta grisuppfödaren Håkan Jonsson i Brantestad för att diskutera villkoren för en lokal matproducent.
De stora utmaningarna för honom är framför allt kostnadsläget. Fodret har blivit 800 kronor dyrare per gris. Med 2 000 grisar om året drar bara det i väg över 1,5 miljon kronor i ökad kostad.
– På det både elen och dieseln. Sen är det inte lika för grisuppfödarna på slätterna som har eget spannmål till foder, de har inte alls drabbats av kostnadsökningarna ännu, säger han.
Samtidigt har han bra avsättning för fläskköttet från sitt företag som levererar till flera kommuner lokala butiker och företag som till exempel Astrid Lindgrens Värld.
– Upphandlingsreglerna var lättare förr. Jag var först in hos Vimmerby och Västerviks kommuner, efter tre år blev det andra villkor och närproducerat vägde tyngre än hur grisarna är uppfödda, då tappade jag Västervik till något företag i Norrköping, säger han.
Karin Helmersson ser en viss dragkamp mellan vad som är ekologiskt och vad som är närproducerat livsmedel.
– Det är synd, för vi anser för det mesta att lokalt producerat kött är bäst, samtidigt vill vi ju ha de ekologiska bananerna, för sånt kan vi inte odla i närområdet.