Larsson (C): "Förtroendet är förbrukat"

Förvaltningsrättens dom ändrar inte på förtroendet för Ingela Nilsson Nachtweij ens i hennes eget parti - centern. "Jag tror partiet är delat i den frågan" säger hon.

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson i samspråk med Ingela Nilsson Nachtweij under fullmäktiges sammanträde den 30 september 2019. Kort senare lämnade hon sin post. Fortfarande råder en förtroendekonflikt mellan henne och partiet.

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson i samspråk med Ingela Nilsson Nachtweij under fullmäktiges sammanträde den 30 september 2019. Kort senare lämnade hon sin post. Fortfarande råder en förtroendekonflikt mellan henne och partiet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-11 16:00

– Rättens dom var oväntad, men mycket lättande. Sen har det varit oro och sömnlöshet över om allt skulle börja om igen med nio nya ovissa månader. Så jag är än mer lättad nu, säger Ingela Nilsson Nachtweij i en kommentar till kommunstyrelsens besked att inte överklaga förvaltningsrättens dom.

Samtidigt är ledande kommunpolitiker, även centpartister, tydliga med att rättens dom om ansvarsfriheten inte ändrar deras förtroende för den tidigare ordföranden i kommunstyrelsen.

– Förtroendet för henne är förbrukat. Det var det redan när vi tillsammans med andra partier agerade och satte kommunen före en enskild person i vårt parti, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) på en pressträff på torsdagen.

– Rättens dom rentvår henne inte från kritiken och de bakomliggande bristerna under tiden som ordförande i kommunstyrelsen och förändrar heller ingenting i att vi i centern uppmanat henne att lämna fullmäktige. Hon deltar inte i något internt partiarbete, säger Jacob Käll (C) ordförande i kommunsstyrelen.

Även (M) är tydliga på den punkten.

– Vi respekterar naturligtvis rättens dom i ansvarsfrågan, men vi ser inte att vi på något sätt kan samarbete med henne på någon ledande position i kommunen igen, säger Marie Nicholson (M).

Nilsson Nachtweij svarar på kritiken:

– Det är sorgligt, jag står för centerns politik som jag tror är det bästa för Vimmerby. Sen tror jag att centerpartiet är delat i frågan om förtroendet för mig, säger hon.

Hon avser att sitta kvar i fullmäktige mandatperioden ut.

– Jag vill stå för det förtroende väljarna gav centern och mig i valet 2018.

Hur tror du det förtroendet påverkats av turbulensen?

– Det får andra svara på. Men många vill att jag fortsätter och jag jobbar på regional och nationell nivå för centern.

Det är snart dags för nominering till nästa val. Hur ser du på att kandidera då?

– Det har jag inte reflekterat över. Men jag har inte så mycket tid för politik med jobb på två gymnasier och företag i besöksnäringen som vi vill satsa mer på.

Hur ska då kommunen läka ett skadat förtroende hos medborgarna?

– Vi ska jobba med de viktiga frågorna. Just nu har vi en pandemi att hantera och vi får bra kvitto från medborgare och företagare att vi hanterar det bra, säger Jacob Käll.

– Jag tror folk är trötta på turbulensen nu och vill också ha fokus på andra saker, säger Nicholson.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!