Caféet som turisterna missar – har ett annat framgångsrecept

För ett år sedan tog Linnea Nilsson från Södra Vi över Kaffebönan Café Vimmerby och blev för första gången egenföretagare. "Det är alltid mycket att lära sig i början. Så det har varit mycket men roligt ändå", berättar hon.

"Det går runt, och det är huvudsaken, så det känns jättebra", berättar Linnea Nilsson som sedan ett år tillbaka driver Kaffebönan Café Vimmerby som ligger intill Granngården på Förrådsgatan i Vimmerby.

"Det går runt, och det är huvudsaken, så det känns jättebra", berättar Linnea Nilsson som sedan ett år tillbaka driver Kaffebönan Café Vimmerby som ligger intill Granngården på Förrådsgatan i Vimmerby.

Foto: Matilda Söderberg

Vimmerby2024-07-12 06:00

I mitten av juli 2023 tog Linnea Nilsson över caféet på Förrådsgatan i Vimmerby. Hon hade redan innan jobbat där i ett par år som anställd och hoppade därför på chansen när Elin Andersson meddelade att hon inte hade möjlighet att driva det längre.

– Jag har inte varit egen och drivit företag förut så det har varit en utmaning att sätta sig in i allt man behöver veta och kunna. Eftersom jag jobbade där innan så kunde jag ruljansen och den biten. 

Hur har det gått hittills?

– Det är roligt att vara sin egen och det går runt, och lite bättre än så. Vi har väldigt mycket stamkunder som är trogna, det är värt mycket. I stort sätt alla stamkunder stannade kvar när jag tog över. Sedan har det också kommit en del nya så det är trevligt.

undefined
"Hon som jobbade här sedan innan är fortfarande kvar. Så det är hon, jag och min dotter som har lite praktik som kör. Det fungerar jättebra", berättar Linnea Nilsson.

Har det varit som du förväntade dig?

– Ja, det skulle jag nog säga. Sedan har jag varit lite försiktig med nya idéer. Eftersom jag redan hade ett bra koncept att bygga på har jag inte gjort något nytt än. Det kommer kanske mer sen när man känner sig mer varm i kläderna. 

Vad har du för framtidsplaner?

– Lite tankar finns och jag funderar på att utöka sortimentet. 

undefined
"Vi har lite kortare öppettider nu under några veckor. När många arbetare har semester ser vi att det minskar, sedan kommer det en del turister men det är inte så mycket. Jag tänker också att många pensionärer nu passar på att fika i sina egna trädgårdar på sommaren", säger Linnea Nilsson som ändå har öppet caféet alla vardagar.

Hur har det varit konkurrensmässigt?

– Det finns många caféer i stan. Så är det. Men jag har en trogen kundkrets som har stannat kvar så de måste vara nöjda tänker jag.

I backspegeln, känns det som rätt val att ta över?

– Absolut, det gör det. Det har jag inte ångrat utan det känns rätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!