Camilla från Pelarne fångade norrskenet

Under natten till lördagen kunde Vimmerbys nattugglor, väderfenomensfantaster och de lyckligt lottade beskåda norrsken. Camilla Rosén från Pelarne fångade skådespelet på bild.

"Så vi gick ut i strumporna och där var det världens skådespel. Man blev helt lyrisk", säger Camilla Rosén om fångandet av norrskenet under natten till lördagen.

"Så vi gick ut i strumporna och där var det världens skådespel. Man blev helt lyrisk", säger Camilla Rosén om fångandet av norrskenet under natten till lördagen.

Foto: Camilla Rosén

Vimmerby2022-01-15 10:56

Camilla Rosén från Pelarne utanför Vimmerby lyckades fånga norrskenet på bild under natten.

– Det var en av grabbarna som kom ner för att en av hans kusiner tipsat. Så vi gick ut i strumporna och där var det världens skådespel. Man blev helt lyrisk. Sedan hämtade vi resten av familjen.

Har du upplevt norrsken förut där du bor?

– Nej jag har aldrig sett det innan. Varken här eller någon annanstans. Man har väl alltid sagt att man skulle vilja få uppleva det men det här var en överraskning utan dess like. Det känns väldigt speciellt att ha fått uppleva det.

Det var klockan 00:15 som hela familjen Rosén fick bevittna det speciella fenomenet.

– Det är tydligen väldigt ovanligt såhär långt söder ut så vi får väl se om man får uppleva det igen eller om klimatförändringarna gör det till en vanligare företeelse. Men man var helt euforisk efteråt.

På SMHI skriver man följande om norrsken:

"I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare."

Utanför huset i Pelarne i norrgående riktning kunde familjen 
 Rosén njuta av norrskenet.
Utanför huset i Pelarne i norrgående riktning kunde familjen Rosén njuta av norrskenet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!