Campingen kräver åtgärder efter stökiga helgen

Problemet med bilburen ungdom som stör och skräpar ner påverkar flera aktörer och efter helgens kaos efterlyser campingen åtgärder.

Parkeringen var ingen rolig syn efter helgens stökigheter vid Nossen, där bilburen ungdom uppträdde stökigt.

Parkeringen var ingen rolig syn efter helgens stökigheter vid Nossen, där bilburen ungdom uppträdde stökigt.

Foto: Privat

Vimmerby2023-04-24 11:58

Det soliga och varma vädret i helgen lockade ungdomar till badplatsparkeringen vid Vimmerby Camping och sjön Nossen. Resultatet blev att campinggäster fick nattsömnen förstörd och att parkeringen blev nedskräpad. Campingen fick återbetala flera gäster som uttryckte missnöje efter sin vistelse. 

En polisanmälan och en påringning är polisens facit efter helgens stök. Anmälan gäller en 15-årig flicka som fick sin fot överkörd av en A-traktor, ärendet är rubricerat som vållande till kroppskada. Det andra ärendet gällde störande musik. Polisen Håkan Karlsson är förvånad att inte anmälningar kommit in efter helgen. 

– Man kan tycka att det skulle vara tio påringningar om det nu var så illa. Blir man störd tycker jag man ska anmäla det till polisen. Kommer inte saker till vår kännedom kan det inte åtgärdas, säger Håkan Karlsson.  

undefined
Vimmerby Camping fick lägga ner flera timar på att städa upp på parkeringsplatsen. Men ännu värre är kanske de ekonomiska konsekventerna av att missnöjda campinggäster krävde pengarna tillbaka.

Polisen kommer att ta extra svängar förbi campingen framöver.

– Framåt maj och omkring studentveckorna lägger vi extra bevakning på Nossen, säger Håkan Karlsson. 

Problemet med störningar vid Nossen fanns till viss del redan förra sommaren och nu aktualiseras frågan alltså igen. Tre olika aktörer är inblandade och berörda. Parkeringen och badplatsen tillhör Vimmerby kommun, som har skötselavtal med campingägarna om badplatsen men fullt ansvar för parkeringen. Polisen har möjlighet att bötfälla och avvisa de som beter sig störande. 

– Fortsätter det så här i sommar kan det bli jättestora problem för oss, säger Hampus Thorstensson, som äger och driver campingen tillsammans med Elisabeth Wolmeryd.

undefined
"Nu hoppas vi på snabb verkstad", säger Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping efter den stökiga helgen vid Nossen.

Hur många klagande gäster det handlar om eller hur mycket pengar campingen förlorar vill inte Hampus Thorstensson gå in på.

– Men jag kan säga så mycket som att vi hade stor beläggning i helgen, 40-50 ekipage med cirka 300 personer. Eftersom det var en hundtävling hade många med sig hundar och då tycker man extra synd om våra campinggäster med tanke på alla avgassmällar, säger han.

Vad ska ni göra från campingens sida?

– Vi kommer att föra dialog med både politiker och tjänstemän under veckan och hoppas att vi snabbt får någon form av verkstad. En tanke från vår sida är exempelvis en bom som är nedfälld under natten. Risken är dock att problemet då flyttas till en annan plats så vi vill gärna vara med och se en långsiktig lösning där ungdomarna har någonstans att vara. Vi kan inte stå med pekpinnen och säga "ni får inte vara här" om det inte finns ett alternativ. 

undefined
Parkeringen vid Nossen tillhör Vimmerby kommun. Roger Lindell, gatuchef i Vimmerby kommun, säger att det behövs ett politiskt beslut om man ska göra några åtgärder på platsen.

Roger Lindell, gatuchef på gatukontoret Vimmerby kommun, känner till helgens stökigheter vid Nossen. Från kommunens sida behövs ett politiskt beslut med tilldelade medel för att gatukontoret ska kunna sätta upp en bom eller vidta någon annan åtgärd på parkeringen.

– Det är inte gratis tyvärr och ingenting som finns i vår budget för löpande underhåll. Men jag vet att politikerna i kommunstyrelsen ska diskutera frågan senare idag, säger han.

Hampus Thorstensson är noga med att poängtera att han inte vill skapa en konflikt med ungdomarna.

– För dem är det här en slags provokation, de vill visa att de finns och har höjt volymen i år. Var de än är stöter de på ilskna människor och de har blivit flyttade fram och tillbaka. För mig är det jätteviktigt att vi inte börjar kasta skit på ungdomarna. Jag har bestämt mig för att inte ha en negativ inställning till det här utan istället tänka att vi är med och skapar förändring, säger han. 

Vem gör vad?

Vimmerby Camping ägs och drivs av Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd. Badplatsen och tillhörande parkering tillhör kommunen som har skötselavtal med campingen kring badplatsen men inte parkeringen. 

Det är polisen som har mandat att bötfälla personer som skräpar ner eller spelar hög musik som är störande för andra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!