Campusstudenter om för- och nackdelar med hemmaplugg

På grund av pandemin pluggar studenterna på Campus Vimmerby helt och hållet hemifrån sedan november. "Vi saknar förstås det sociala. Men vi är imponerade över att det digitala ändå fungerat så pass bra" säger Mikaela Öhman och Rebecca Morén, förskollärarstudenter.

Rebecca Morén och Mikaela Öhman saknar att ses, men tycker ändå att det fungerar bra att studera hemifrån.

Rebecca Morén och Mikaela Öhman saknar att ses, men tycker ändå att det fungerar bra att studera hemifrån.

Foto: Campus

Vimmerby2021-02-21 06:00

Digital mötesteknik är inget nytt för studenterna på Campus Vimmerby. De utbildningar som Campus erbjuder ges även i vanliga fall på distans, från olika universitet och högskolor. Men normalt sett följer studenterna de flesta av sina föreläsningar från Campus lokaler och pluggar tillsammans på plats. 
− Nu pluggar vi hemifrån helt och hållet i stället. Det fungerar bra, men vi är glada att vi inte behövde gå in direkt i distansläge i höstas, utan kunde vara på plats och lära känna varandra först. Det har betytt mycket, säger Mikaela Öhman, som läser första året på förskollärarprogrammet.
Sedan november har hon och klasskompisen Rebecca Morén inte varit på Campus mer än för att hämta kurslitteratur. 
− En fördel med distansstudierna är att det är lättare att planera sin tid. Å andra sidan är det lätt att det blir mer kvälls- och helgplugg, när man inte har disciplinen som krävs, säger Rebecca Morén. 
− Det fungerar bra, men man saknar det sociala. Att kunna säga ”kom, nu går vi och dricker kaffe och snackar skit”. Sedan är det tråkigt att missa workshops och liknande. Men vi får bra stöd och kan kontakta Campus om det är något vi behöver hjälp med, säger Mikaela Öhman.


Mattias Nordqvist, campuschef, berättar att omställningen till distansundervisning varit relativt smidig för Campus Vimmerby. 
− När beslutet kom var vi snabbt på banan och kunde ställa om. Att vi redan tidigare använde mycket teknik i våra utbildningar underlättade. Den största skillnaden för våra studenter är att de inte kan nyttja Campus lokaler eller träffas fysiskt längre. 
Han säger att de flesta studenter upplever att hemmastudierna fungerar bra, även om många känner ett behov av att få ses igen.  
− Ingen vet ju hur framtiden ser ut, men målsättningen är kunna vara tillbaka som vanligt i höst. Förhoppningsvis kan vi öppna upp redan under våren.


Till hösten kommer Campus Vimmerby utöver befintligt programutbud erbjuda en helt ny, erfarenhetsbaserad lärarutbildning med inriktning mot fritidshem. En annan nyhet är att antalet platser på utbildningen till redovisningsekonom ökar från 5 till 12. 
− Vi har också flertalet nya kurser, säger Mattias Nordqvist. 

 Mattias Nordqvist, campuschef, säger att omställningen till distansundervisning gått smidigt för Campus Vimmerby. ”Våra utbildningar bygger även i vanliga fall på distanstekniken”.
Mattias Nordqvist, campuschef, säger att omställningen till distansundervisning gått smidigt för Campus Vimmerby. ”Våra utbildningar bygger även i vanliga fall på distanstekniken”.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!