Knarkodlare vill slippa fängelse och få tillbaka pengar

Mannen odlade cannabis i stor omfattning i Vimmerby kommun och sålde minst 1,5 kilo. Men köpet av utrustning och höga driftkostnader innebar att han inte gjorde någon vinst. Därför vill han behålla pengarna som polisen beslagtagit.

En del av den cannabisodling polisen hittade i anslutning till parets bostad i Vimmerby kommun. Nu överklagar både mannen och kvinnan fängelsedomarna från tidigare i somras.

En del av den cannabisodling polisen hittade i anslutning till parets bostad i Vimmerby kommun. Nu överklagar både mannen och kvinnan fängelsedomarna från tidigare i somras.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-08-09 05:30

Det framgår av överklaganden som ett Vimmerbypar i 50-årsåldern, som dömts för grovt narkotikabrott, lämnat till Göta hovrätt.

De överklagar båda domen och straffen på fem respektive tre års fängelse. Mannen har erkänt att han odlat cannabis på tre fastigheter i som paret äger i Vimmerby kommun. Enligt domen rör det sig om totalt 21,5 kilo cannabis fram till februari i år.

Mannen erkänner att han sålt knark för drygt 65 000 kronor. Men hävdar samtidigt att han inte gjort någon vinst på knarket eftersom lampor och annan utrustning tillsammans med höga driftkostnader kostat mer än han fått in, innan polisen slog till. Därför vill han ha tillbaka de cirka 70 000 kronor polisen hittade vid husrannsakan i bostaden.

Han vill också att brottet förberedelse till grovt narkotikabrott sänks till normalgraden och yrkar också att hovrätten ska sänka fängelsestraffet på fem år som tingsrätten dömt ut.

undefined
En papperskasse med cannabisplantor avsedda att förädlas till narkotika. Kassen hittades i den fastighet där polisen hittade den första odlingen sen en hantverkare som skulle riva bort en gammal ledning anat oråd och slagit larm.

Kvinnan som hela tiden nekat till narkotikabrotten yrkar att hon ska frikännas helt. I andra hand yrkar hon att hennes delaktighet inte ska anses som grovt narkotikabrott, eftersom hon bara sett till odlingarna ett par gånger när mannen varit bortrest.

I det fall hovrätten ändå dömer henne för brott vill hon slippa fängelse helt, eller i varje fall ett betydligt kortare straff än de tre år hon dömts till.

Båda är fortsatt häktade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!