Caribes låtskrivardröm fortsätter i England

Caribe Sohlberg Perez har börjat packa väskan. Om två veckor flyttar hon för att gå låtskrivarlinjen på ett musikuniversitet i Brighton. Ett steg mot drömmen att få skriva låtar åt rockband.

Caribe Sohlberg Perez har kommit in på British and Irish Modern Music Institut i Brighton."Jag har bara hört att det är många som söker och att det inte är jättemånga som kommer in. Jag tror att det kommer att vara ungefär 45 personer på min linje." Foto: Elin E Elmström

Caribe Sohlberg Perez har kommit in på British and Irish Modern Music Institut i Brighton."Jag har bara hört att det är många som söker och att det inte är jättemånga som kommer in. Jag tror att det kommer att vara ungefär 45 personer på min linje." Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2017-08-30 17:00

Caribe Sohlberg Perez berättar att hon hemma i Frödingehult börjat packa inför flytten till England. Med sig på flyget ska hon ha elgitarr, akustisk gitarr och keyboard, men pianot det får stanna hemma.

– Det blir svårt att bära med pianot, säger Caribe och skrattar. Hon sitter med ansiktet i solen på stentrappan upp till kyrkan i Vimmerby.

– Jag har börjat packa med det är svårt att veta vad man ska ta med när det är en så stort flytt.

Det är nu två veckor kvar innan hon flyttar till Brighton och börjar på det prestigefyllda universitetet British and Irish Modern Musik Institute, BIMM. Här ska musiktalangen fortsätta utveckla sitt låtskivande under tre års tid. Under våren har hon deltagit i Ola Salos rockopera Kult, varit på ett musikaliskt utbytesprojekt i LA och tagit studenten från musikskolan Academy of Music and Business.

– Jag har alltid tänkt att jag skulle åka eller plugga utomlands. Två tjejer som gick över mig på gymnasiet började på BIMM så då kollade jag upp skolan och kände att låtskivarlinjen var exakt det jag ville göra.

Ensam på audition

För att lyckas komma in på skolan var Caribe tvungen att imponera under en audition på plats.

– Jag åkte dit själv och det tror jag gjorde att jag inte var så nervös. Hon som bedömde mig var trevlig men hade lite av ett stoneface. Innan jag startade sa hon " antingen kommer jag rekommendera dig eller så gör jag det inte". Jag fick sjunga två egna låtar och spelade piano. Sedan fick jag visa egenproducerade låtar och låttexter. Efter det sa hon att hon skulle rekommendera mig och då visste jag att det var ganska stor chans att jag skulle komma in.

Men det skulle dröja fram till maj innan det slutgiltiga beskedet kom.

– Den kvällen som jag fick mejlet hade vi mösspåtagning och firade inför studenten. Det var så kul.

På frågan om drömmar glittrar det till i de mörka ögonen. Hon skrattar och säger att det är svårt att veta, men efter en paus kommer det ett svar.

– Jag söker inte kändisskapet utan vill helst få kontakter inom musikbranschen och få ett bra rykte där. Gärna jobba med rockband och kanske var med i ett själv.

Inte avslöja för mycket

För Caribe var låtskriveriet något som hände av sig själv. I sjundeklass fick hon upp ögonen för musiken och snart därefter började låtarna formuleras i tankarna.

- Jag gillar att lyssna på musik som inte avslöjar så mycket. Utan som är lite skum och där man måste tänka till. Därför gillar jag indierock, i den genren är det ofta bra låttexter. När både text och musik är bra då är det fantastiskt. Man kan koppla nästan all mina låttexter till kärlek, olika sorters kärlek. Jag gillar att använda mig av konstiga ord, en gammaldags, och kanske lägga in något franskt eller spanskt ord i texten.

En del av hennes låtar finns redan nu både på Spotify och SoundCloud. Den låt som hon är mest nöjd med är en av de första. Men att ha flytt menar hon går i vågor.

– Jag blev jättenöjd med låten "picturesque". Den gjorde jag till en av mina klasskamrater som har en så vacker röst. När det blir bra så kan jag känna mig så himla nöjd och då vet jag att "det här gillar jag". När det går skit undrar jag om jag verkligen ska göra det här. Det går i perioder.

Ett boende i Brighton är fixat men vad framtiden i England mer kommer att innehålla har Caribe svårt att gissa sig till.

– Jag fixade lägenhet i förra veckan och kommer att bo med en tjej från England och två från Skottland. En kommer till och med gå samma linje. Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig. Jag vill gärna hitta folk som gillar samma musikstil och som vill lattja lite med instrument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om