Carita Thörn är Årets Vimmerbybo

Barnen i Vimmerby med omnejd får en rolig dag - och barn i hela Sverige kan få sina drömmar uppfyllda. Carita Thörns arbete med Barnens Stora Dag belönas nu med något hon aldrig hade förväntat sig. Hon blir Årets Vimmerbybo. - Jag gillar inte att stå i fokus. Men jag blir förstås jätteglad för att arbetet vi lägger ner uppmärksammas. Det gör det lättare att fortsätta.

Årets Vimmerbybo Carita Thörn i sitt rätta element. "Jag brinner för Barnens Stora Dag"

Årets Vimmerbybo Carita Thörn i sitt rätta element. "Jag brinner för Barnens Stora Dag"

Foto: Arkivfoto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2018-03-24 08:45

"Årets Vimmerbybo jobbar för våra små, både lokalt och nationellt. Med ett brinnande engagemang utan egen vinning gör årets vinnare skillnad, på riktigt. Vimmerby är vida känt för att vara en attraktiv plats för barn och deras familjer. Årets vinnare bidrar till att förstärka denna bild av Vimmerby. Ett rakt igenom ideellt arbete med många timmars insats som förenar Vimmerbyborna i en gemensam god sak."

Med den motiveringen blir det förstås lite extra råg i ryggen för Årets Vimmerbybo Carita Thörn, som just nu har fullt upp med arbetet inför tredje upplagan av Barnens Stora Dag i Vimmerby, den 5 maj.

- Jag har aldrig tänkt i de banorna att jag skulle få något pris eller utmärkelse. Men det här vill jag njuta av, och jag gör det framförallt tillsammans med killen som är min främsta superkraft, mitt 8-åriga barnbarn Kasper. Han driver på. "Vi måste hjälpa de sjuka barnen", säger han till mig. Och utan hjälp från familj och vänner hade det inte gått.

Redan den första upplagan av Barnens Stora Dag i Vimmerby blev en succé och slutade med ett bidrag på 55 000 kronor till Min Stora Dag. Gången därpå blev det 70 000 kronor. Om en dryg månad är det dags igen.

På torget blir det lotterier och chokladhjul, trollkarl och clowner, hoppborg och käpphästhoppning för både stora och små - och de populära superhjältarna från föreningen Superhjältar mot cancer.

Carita Thörns idé om en barnens egen dag i Vimmerby bygger på rena win-winkonceptet.

- Tanken är ju att först får alla barn en riktigt kul dag på torget i Vimmerby och alla pengar vi får in går till att förgylla tillvaron för barn med olika diagnoser, genom Min Stora Dag, som jag tycker gör ett fantastiskt arbete. Barn hjälper barn, helt enkelt.

Och de vuxna verkar också må gott av att få vara med och bidra.

- Responsen från företag och privatpersoner är helt otrolig. Nyligen fick jag en helt ny sponsor som tar hela arvodet för Superhjältarna, gissa om man blir glad.

Kommer det att bli en Barnens Stora Dag även 2019?

- Jag vill ju att det ska bli bättre för varje år och just nu vet jag inte vad man ska hitta på för att toppa det här. En dröm jag har är att ordna Barnens jul i Vimmerby, det kunde bli riktigt mysigt.

Årets Vimmerbybo Carita Thörn tillsammans med barnbarnet Kasper när hon tog emot utmärkelsen Årets Vimmerbybo på Vimmerbygalan på fredagskvällen. Fr.v Carolina Leijonram, Christian Ingemarsson och Marcus Alsér som utgjort jury.
Årets Vimmerbybo Carita Thörn tillsammans med barnbarnet Kasper när hon tog emot utmärkelsen Årets Vimmerbybo på Vimmerbygalan på fredagskvällen. Fr.v Carolina Leijonram, Christian Ingemarsson och Marcus Alsér som utgjort jury.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!