Längtan efter att skapa speglas i ny kurs

Platserna på den nya kursen i keramik tog slut på 30 minuter. "Nu tittar vi på möjligheten att släppa på en kurs till parallellt."

Caroline Eriksson är ledare för en ny kurs i keramik som till hösten drar igång på Vimmerby folkhögskola.

Caroline Eriksson är ledare för en ny kurs i keramik som till hösten drar igång på Vimmerby folkhögskola.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-08-16 21:00

Agneta Kinell, kurskoordinator på Vimmerby folkhögskola, berättar glatt om kursen som hon velat starta i flera år.

– Vi har länge haft en stor efterfrågan på en kvällskurs i keramik, men det är först nu det har blivit av. Det verkar finns en längtan efter att skapa i Vimmerby, säger hon.

Tidigare har det varit svårt att få tag på kursledare som vill arbeta kvällstid, men nu är det problemet löst. Kursen kommer att ledas av keramikern Caroline Eriksson, som har sin egen verkstad i den gamla skolan i Flohult. Hennes eget intresse för att arbeta med lera uppstod i en vilja att göra något som bara var lustfyllt, och det hela började med en keramikkurs på en folkhögskola år 2010.

– Att gå på folkhögskola och vara i den miljön där man får skapa hela dagarna är det bästa jag gjort någonsin, säger Eriksson.

Hon går vidare med att berätta om varför hon valt att arbeta med just lera.

– Det är ett väldigt levande material och det händer mycket i hela processen med att forma, skapa, torka och glasera.

Caroline Eriksson har tidigare anordnat mindre nybörjarkurser hemma i sin egen verkstad, men det här är första gången hon ska leda en kurs på folkhögskolan.

Vad är den största utmaningen med att lära ut något man själv brinner för?

– Jag tycker att det är väldigt roligt att få dela med mig av den kunskapen, men sen är det ju upp till var och en hur mycket tålamod man har, särskilt när det kommer till drejning. Jag kan ju bara säga hur jag gör, men sedan sitter det i händerna. Det gäller att hitta sina grepp och det är olika vad som fungerar för var och en.

När Vimmerby Tidning frågar om vad det svåraste med att börja dreja är svarar Eriksson att det är att centrera leran på drejskivan så att den inte börjar vobbla och blir sned, vilket vår reporter får uppleva när hon testar att sätta händerna på den snurrande klumpen. Hon konstaterar snabbt att det inte är lika lätt att dreja som det ser ut att vara.

När anmälan till folkhögskolans keramikkurs öppnade tog det bara en halvtimme innan alla platserna var fyllda, och anmälningar fortsätter att rulla in vilket gör att det redan finns en lång kö.

– Jag var säker på att det skulle bli bra, men att platserna skulle ta slut så snabbt var jag inte beredd på. Nu tittar vi på möjligheten att eventuellt kunna släppa på en kurs till parallellt, men jag vågar inte säga att det blir av, säger Kinell.

Keramikern Caroline Erikssons specialitet är att jobba med hål i olika former i sina kreationer.
Keramikern Caroline Erikssons specialitet är att jobba med hål i olika former i sina kreationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!