Caroline har en plan för hunden Moltas om kriget kommer

Caroline Strömbom har både hund och höns hemma på gården. Hon har inga planer på att lämna dem för att själv gå ner i ett skyddsrum.

Caroline Strömbom har en plan både för hunden Moltas och för hönsen. Hon tänker inte överge sin familj om flyglarmet ljuder.

Caroline Strömbom har en plan både för hunden Moltas och för hönsen. Hon tänker inte överge sin familj om flyglarmet ljuder.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2022-03-24 19:00

För Caroline Strömbom är planen redan klar om kriget kommer – hunden Moltas tänker hon inte lämna.

– Om Moltas inte får följa med ner i skyddsrummen då stannar jag hemma med honom. Han är min familj och mitt liv på samma sätt som någon annan aldrig skulle överge sina barn. Jag har höns också och jag förstår att jag inte kan ta med dem heller, säger Strömbom. 

Att husdjur vid evakuering kan åka med i en transportväska är en sak men med bondgårdsdjur kan man behöva ha både en huvudsaklig plan och en extra.

– Hönsen har jag funderat på vad som blir bäst. Visst att jag kan släppa ut dem fritt men då är det stor risk att de blir uppätna, samtidigt är de inte instängda utan kan röra sig fritt. Men först tänker jag nog att de får vara lösa i hela ladugården med massor av mat.

Svenska Blå Stjärnan har checklistor man kan använda för att säkerställa behoven för både två- och fyrbenta vänner. Strömbom har redan räknat in Moltas.

– Han ska självklart ha sina värktabletter. Jag har själv diabetes och måste förbereda för det och jag tänker på samma sätt för honom så vi har tjocktröja och massa mat hemma också.

Men en stor fördel menar Strömbom är det faktum att hon redan bor på landet.

– Jag känner mig väldigt trygg där jag bor och ser det som en fördel att bo på landet. Jag skulle också kunna tänka mig att hjälpa andra med djur de inte kan ta hand om, för de som bor i stan till exempel. Det skulle jag absolut ställa upp på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!