Cementa varnar sina kunder för cementbrist

Cementa varnar för cementbrist och ransonering, vilket skulle påverka lokala företag. "Jag förstår inte hur det kunnat gå så långt", säger Johan Ekström på Geba betong i Vimmerby.

Bild från täkten i anslutning till Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Bild från täkten i anslutning till Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Foto: Cementa

Vimmerby2021-10-21 13:40

– Vi tar vår cement från Schweiz så det berör inte oss direkt. Däremot så skulle priserna kunna öka om det leder till att efterfrågan blir större hos vår leverantör, säger Johan Ekström, platsansvarig på Geba betong i Vimmerby.

Cementa har inte fått tillstånd för tiden efter 31 oktober och företagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb säger i en intervju med TT att om de inte får tillståndet senast den 15 november så kommer cementlagren att ta slut. 

Om cementen måste ransoneras ska kvoteringen baseras på kundernas beställningar under de senaste tre åren. En eventuell brist på cement skulle påverka lokala företag i både Vimmerby och Hultsfred.

undefined
Johan Ekström, platsansvarig på Geba betong i Vimmerby, förstår att man vill förespråka miljön men att man för den sakens skull inte kan stanna hela Sverige. "Lite logik får det vara i det hela", säger han.

Cementa har bett om tillstånd både för fortsatt drift efter 31 oktober och för att få köpa kalksten från Nordkalk men ännu finns varken något förlängt tillstånd eller tillstånd för att få transportera och lagra kalkstenen. Det gör enligt företaget tillgången osäker.

– Jag känner inte någon oro men jag förstår inte hur det kunnat gå så långt som det har gjort. Man ska alltid förespråka miljön och det gör jag, men man kan ju inte stanna hela Sverige. Lite logik får det vara i det hela, säger Johan Ekström.

Leif Astikainen, vice VD och HR-Chef på stomentreprenören K-Prefab med fabrik i Hultsfred, kan berätta att företaget tecknat avtal med leverantörer av cement för bolagets beräknade totala produktionsvolym under 2022. Avtalet innebär att leveranser till alla K-Prefabs kunder kan ske enligt plan.

I övrigt hänvisar han till information på företagets hemsida:

– Cementa är K-Prefabs huvudleverantör av cement, en nödvändig produkt till våra betongstommar som ingår i bostadshus och andra byggnader med lång livslängd. Till följd av den osäkerhet som råder kring Cementas verksamhet i Slite har vi sett över möjligheterna att anlita kompletterande leverantörer, säger Kaj Grönvall, VD för K-Prefab, och tillägger:

– Vi har höga krav på kvalitet, hållbarhet i alla led och leveranstider och det känns bra att vi nu har avtal som uppfyller dessa. Avtalen säkrar vår planerade produktion under kommande verksamhetsår med möjlighet till förlängning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!