Centern rasar

Centern och vänstern är de stora förlorarna i EU-valet i Vimmerby. Precis som i riket rasar Vänsterpartiet kraftigt också i Vimmerby. För centern är det ännu värre. Partiet tappar var fjärde väljare i Vimmerby.

"Förändringar måste till", analyserar Vimmerbykretsens ordförande Krister Torenfält efter ett dåligt valresultat.

"Förändringar måste till", analyserar Vimmerbykretsens ordförande Krister Torenfält efter ett dåligt valresultat.

Foto:

Vimmerby2009-06-09 06:11


- Vi gör ett riktigt dåligt val och vi ska analysera vad det beror på och vidta åtgärder till valet nästa år. Vad vet jag inte ännu, men förändring är väl ett bra ord, säger Krister Torenfält, ordförande i centerns kommunkrets.
Vid EU-valet 2004 fick centern 867 röster i Vimmerby. Det motsvarande nästan 24 procent av Vimmerbybornas röster den gången.
I år får bara partiet 640 röster. Det trots att drygt 600 fler väljare gått till valurnorna den här gången. Totalt får centern 14,7 procent av Vimmerbybornas röster i EU-valet.
Centerns ras i Vimmerby är den fjärde största minskningen för partiet i landets kommuner, enligt valmyndighetens tio i topp listor.

Sent och utan profil
- Riktigt dåligt. Jag har en känsla att vi varit sent ute med valmaterial, och att vi inte har nått ut särskilt bra. Vi har långt i från fått med oss våra medlemmar och vi har heller inte haft någon profil i regionen att hänga upp kampanjen på, säger Krister Torenfält..
Kan det vara en återspegling av vad väljarna anser om centern i kommunpolitiken?
- Det vet jag inte. Jag hoppas inte det. Den som är missnöjd med centern går kanske inte och röstar alls, och det kanske är det som slår igenom. Vi får se var vår analys kommer att landa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om