Centerns "surhål" fullt byggbart

Centerpartiets företrädare kallade marken för ett surhål - och Vimarhems styrelse avvisade den "blöta marken". Men markundersökningen visar att hela tomten Lansen (gamla vitsippan) är fullt byggbar. - Man kan undra varför Vimarhem skrotade tomten redan innan undersökningen var klar, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Fullt byggbar tomt. Den geologiska undersökningen gav klartecken för området Lansen.

Fullt byggbar tomt. Den geologiska undersökningen gav klartecken för området Lansen.

Foto:

Vimmerby2014-06-18 06:56


Turerna kring ett nytt gruppboende tycks oändliga. Allt var klappat och klart för en byggnation vid Gästgivarehagen. Efter att detaljplanen inte tillät byggnation stoppades planerna - och kommunstyrelsen gick vidare med att göra en markundersökning av området Lansen.
Centerpartiet reserverade sig till beslutet och valet av tomt har kritiserats kraftigt av partiets företrädare. I ett debattinlägg i denna tidning kallade Curt Tyrberg tomten för ett "surhål". På sin blogg skrev Ingela Nilsson Nachtweij, fullmäktiges ordförande, att tomten "uppenbarligen har svåra markförhållanden". Och Vimarhems ordförande Magnus Danlid tyckte att det var en "mycket illa vald placering" och en enig styrelse valde att avvisa förslaget om en byggnation på tomten.
Men hela den 4 200 kvadratmeter stora tomten är fullt byggbar. Det visar den preliminära geologiska undersökningen som mätningschefen Magnus Carlsson tagit del av.
- Den visar att det är bra mark att bygga på. Det är jord i början och därefter sandig morän och man bedömer att enplanslägenheten kan byggas på en platta. Man behöver alltså inte påla något.
En mindre del av tomten, uppskattningsvis 400 kvadratmeter, är vattensjuk.
- Där är det lite blött, men man kan leda ut vattnet och får dränera om man vill bygga i det hörnet. Så den här tomten är ett alternativ att bygga på, men vi ska nu titta på flera alternativ.

Kan flytta lokaler
Mitt i tomtröran kom beskedet att personalen på gruppbostaden vid Näs inte alls vill flytta därifrån. Det tog kommunledningen på sängen - men nu har man å andra sidan fått extra tid att lösa det ökande behovet av LSS-bostäder för funktionshindrade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om