Centerpartiet presenterade sin politik inför valet

På en pressträff i Källängsparken på torsdagen presenterade Centerpartiet i Kalmar län sitt valprogram för 2022.

Vimmerbypolitikern Lars Sandberg (C) står som tredjenamn på Centerpartiet i Kalmar läns riksdagslista. Han brinner för vård- och omsorgsfrågor och när partiet presenterade sitt valprogram tog han bland annat upp vikten av en mer jämstäld vård.

Vimmerbypolitikern Lars Sandberg (C) står som tredjenamn på Centerpartiet i Kalmar läns riksdagslista. Han brinner för vård- och omsorgsfrågor och när partiet presenterade sitt valprogram tog han bland annat upp vikten av en mer jämstäld vård.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-06-09 12:00

Stihna Johansson Evertsson från Högsby toppar länets riksdagslista medan Vimmerbypolitikern Lars Sandberg står som nummer tre. 

– Vår politik bygger på att man ska samla den kraft som finns. Det är inte samhället i sig som ska driva utvecklingen utan det är människorna och vi ska se till att det fungerar, säger Stihna Johansson Evertsson.

Toppnamnet lyfte fram flera näringslivsfrågor, där partiet bland annat vill se enklare regler för företagare.

– Vi vill också fortsätta driva frågan om att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, kopplat till besöksnäringen, säger hon.

undefined
Centerpartiet i Kalmar Län. Vimmerbypolitikern Lars Sandberg, i mitten Anders Johansson från Mönsterås, som ansvarat för arbetet med valprogrammet, och till höger förstanamnet Stihna Johansson Evertsson från Högsby.

Lars Sandberg menar att köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas och lyfter fram det som en viktig fråga.

– Idag kan man ha upp till ett års väntetid innan man påbörjar utredning och behandling, så får det inte vara, säger han.

Hur ska man korta köerna?

– Framförallt måste det utbildas fler psykologer och psykiatriker och sen vill vi släppa in privata företag som kan stötta när BUP inte hinner. Det gör man inte i tillräckligt stor utsträckning.

Vad kan det innebära för en vårdtagare i Vimmerby?

– Det skulle till exempel kunna vara att regionen tecknar ett avtal med psykiatripartners i Linköping och köper utredningar och behandlingar därifrån, säger Lars Sandberg.

Enligt Stihna Johansson Evertsson kan Centerpartiet i länet, i den bästa av världar, ha två riksdagspolitiker efter valet.

– Vi har legat förhållandevis nära ett utjämningsmandat tidigare och hoppas att det ska slå in nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!