Ceos eller Ulriksdal?

Det finns ingen kalkyl eller beräkning för vad det kostar att anlägga en fotbollsanläggning vid Ulriksdal.
Kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, begär nu att en sådan ska göras.
- Jag vill ha upp siffror på bordet, så alla vet vilka pengar vi talar om, nu förekommer helt ogrundande uppgifter i debatten, säger han.

Ceos eller Ulriksdal. Olika politiska viljor drar åt olika håll. Någon prislapp för att lägga om kursen finns inte. Samtidigt drabbas VIF av ovisshet och dyra arrenden under väntetiden.

Ceos eller Ulriksdal. Olika politiska viljor drar åt olika håll. Någon prislapp för att lägga om kursen finns inte. Samtidigt drabbas VIF av ovisshet och dyra arrenden under väntetiden.

Foto:

Vimmerby2011-09-22 06:16


Samtidigt tar centerns gruppledare Per-Åke Svensson avstånd från de 100 miljoner kronor som centern använt i debatten.
- Det är en grov uppskattning gjord av en enskild centerpartist, vad den bygger på vet jag inte. Men det är inget vi grundar vårt ställningstagande på, säger han.
Både centern och socialdemokraterna säger nej till moderatförslaget att placera en fotbollsanläggning på Ulriksdal. Båda partierna anför ekonomiska skäl.
- Vi anser att kommunen har stora ekonomiska åtaganden i framför allt äldreboende och förskola, vi fäster också stor vikt vid landsbygdsperspektivet, där det finns investeringsbehov i idrott utanför tätorten, säger Per-Åke Svensson.

Beräkning saknas
Vad det egentligen kostar att anlägga en fotbollsanläggning i Ulriksdal finns den ingen kalkyl för, vare sig hos kommunen eller något av partierna.
- Nej, det har vi inte gjort någon. Det som cirkulerat är väl jämförelser med vad andra anläggningar i andra kommuner kan ha kostat, säger Per-Åke Svensson.

Ogrundat belopp
Tomas Holgersson, C, som lanserade beloppet 100 miljoner kronor i ett debattinlägg i vår tidning kan heller inte precisera var siffran kommer ifrån.
- Det är en siffra som förekommit i diskussionerna, men vad den grundar sig på kan jag inte svara för. Det är väldigt osäkert att ange vad en placering av en fotbollsanläggning skulle kosta, men ser man till hela paketet med alla delar för fotboll, nytt ridhus, teknisk försörjning och markinlösen för att hästverksamhet inte ska hamna för nära bostäder räcker nog inte ens 100 miljoner. Kostnaden beror på vad man räknar in, säger Tomas Holgersson.

Pris för ridhus
Den enda beräkning kommunen hittills låtit göra är en uppskattning av kostnaden att bygga ett nytt ridhus vid Höredstahult.
- Vi har gjort en grov uppskattning som pekar på åtta-tio miljoner kronor för ett ridhus med en paddock och lite mindre grejer runt omkring, men inga vägar eller annan infrastruktur, säger fastighetschefen Bo Lennstam, som tagit fram uppgiften tillsammans med mark- och exploateringsavdelningen.
- Den kostnaden slås sedan ut på tomtpriset för villatomterna, i linje med kommunens policy om självkostnadspris, så de pengarna kommer tillbaka till kommunen vartefter vi säljer tomter, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om