Kommuntoppen: "Tror inte det kommer påverka skattebetalarna"

Vimmerby kommuns gatuchef Roger Lindell lämnar sin tjänst med omedelbar verkan – men han har rätt till ytterligare nio månadslöner. Nu kommenterar kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) veckans stora nyhet i kommunhuset.

Helen Nilsson (S) tror inte gatuchef Roger Lindells avhopp kommer behöva kosta skattebetalarna särskilt mycket.

Helen Nilsson (S) tror inte gatuchef Roger Lindells avhopp kommer behöva kosta skattebetalarna särskilt mycket.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-10-08 10:55

I måndags blev det officiellt att Vimmerby kommun och Roger Lindell går skilda vägar. Uppgörelsen innebär att kommunens slutnota kan komma att landa på över 800 000 kronor. Den summan kommer minska om Lindell börjar på något nytt jobb före juni 2025.

Vi har pratat med Helen Nilsson (S) för att få hennes syn på det senaste chefs-tappet inom kommunen.

Hur ser du på att Roger Lindell lämnar sitt uppdrag?

– Ja, det är väl alltid tråkigt när det händer såna saker, och man inte är riktigt överens. Men det är sånt som händer inom en kommun och jobb överlag. För övrigt kan inte jag gå in närmare på det för det är varken jag som anställer eller avslutar anställningen. Så det har jag inga åsikter om. Jag får inte den informationen och jag ska inte heller ha den.

Tycker du uppgörelsen är rimlig?

– Det går nog efter ett regelverk och jag kan tänka mig att det i slutändan inte blir en högre kostnad för kommunen. Som jag förstod det skulle man göra det på en nivå så att det inte bli fördyrande.

Är det extra dålig tajming med tanke på det ekonomiska läget? Kan du förstå att det svider lite extra i ögonen på skattebetalarna?

– Det kan det väl göra, men det behöver inte påverka ekonomin och bli särskilt mycket dyrare. Jag tror det är gjort med en tanke på ekonomin också. Jag tror inte det kommer påverka skattebetalarna särskilt mycket.

På frågan om fler chefer kan komma att lämna inom svar framtid, och om det även då kan bli aktuellt med utköp, svarar Nilsson att hon inte vet något om det.

Vad säger det här om arbetsmiljön på kommunen? Det är ju inte den första höga chefen som lämnar sitt uppdrag.

– Det är en politiskt styrd organisation med riktlinjer på hur man ska vara som chef inom Vimmerby kommun, om inte de åsikterna tajmar med hur man vill leda och styra så blir det ibland på det här sättet. Och jag har ingen som helst insyn i de här bitarna, utan vi följer det som gäller och stämmer inte det går man ibland åt varsitt håll.

Samhällsbyggnadsutskottet ansvarar för gatukontoret i kommunen. Daniel Nestor (S) lämnade sina politiska uppdrag i slutet av sommaren, och sen dess har ingen ny ordförande presenterats.

Vem är ordförande för samhällsbyggnadsutskottet?

– Där är det tomt för närvarande. Per automatik tar vice ordföranden (Niklas Gustafsson (M), oppositionsråd) över tills en ny är på plats. Det kommer framkomma den här månaden vem som blir ny ordförande, det har styrt till sig lite i planeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!