Chefen: "Måste hålla i även om det inte händer något"

Pandemin blir en hård uthållighetsprövning för äldreomsorgen. ”Den stora utmaningen är att hålla i”, säger Boel Vigren Gustafsson, verksamhetschef för hemtjänsten i Vimmerby kommun.

Stabilt läge i hemtjänsten - i dagsläget. "Den stora utmaningen för oss blir att hålla i, även om man inte tycker att vi klarar oss bra", säger verksamhetschef Boel Vigren Gustafsson, Vimmerby kommun.

Stabilt läge i hemtjänsten - i dagsläget. "Den stora utmaningen för oss blir att hålla i, även om man inte tycker att vi klarar oss bra", säger verksamhetschef Boel Vigren Gustafsson, Vimmerby kommun.

Foto: Karin Rudehill/TT

Vimmerby2020-05-04 20:00

Att det ännu inte finns några konstaterade covid-19-fall bland hemtjänsttagarna eller på kommunens äldreboenden har gett socialförvaltningen i Vimmerby ett försprång.

– Vi har förberett oss, och håller fortfarande på att förbereda oss. Det jobbas hårt med att förstärka de basala hygienrutiner vi alltid jobbat med, vi har utsett hygienombud, grupperna har fått extra utbildning, säger Boel Vigren Gustafsson.

Vilka utmaningar ser du inom hemtjänsten om spridningen tar fart?

– Att hålla i och hålla ut, det är det stora. Nu har vi jobbat intensivt med det här i nästan två månader, sedan vi såg åt vilket håll det gick på andra ställen i landet. Att hålla i är en svår sak, när man bara går och väntar.

Känslan av kontroll kan snabbt komma att växla, tror hon.

– Även om det är lätt att tänka ”det händer inget” är det jättviktigt att hålla i det arbete som påbörjats. Får vi ett konstaterat fall tror jag nog vi backar ett par steg, och det kan späda på oron. Men jag upplever ändå att det är stabilt. 

Boel Vigren Gustafsson säger att den rekommenderade skyddsutrustningen räcker till personalen inom socialförvaltningens verksamheter.

– I dagsläget, gör den det. Det har också börjat gå att beställa skyddsmaterial från våra ordinarie vägar. Men vi har inga outtömliga lager, ovissheten är det svåra. Allra helst när man nu pratar om att det här kan bli mer utdraget än någon trodde från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!