Efter den allvarliga olyckan i Vimmerby: "Han hade änglavakt"

"De väger 70 kilo styck, så det var mycket vikt som hamnade som ett korthus på honom", säger Autolacks vd Stephan Petersson om förra veckans arbetsplatsolycka.

Vid Autolacks Industrilackering i Vimmerby skedde i förra veckan en arbetsplatsolycka, där tunga korgar välte över en anställd. Nu ser ägarna över verksamheten för att säkerställa att något liknande inte händer igen.

Vid Autolacks Industrilackering i Vimmerby skedde i förra veckan en arbetsplatsolycka, där tunga korgar välte över en anställd. Nu ser ägarna över verksamheten för att säkerställa att något liknande inte händer igen.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-06-18 06:00

I förra veckan skedde en allvarlig arbetsplatsolycka hos lackeringsföretaget Autolack. När sex emballage pallar skulle flyttas så välte de över en av de anställda.

– Vi höll på att städa och skulle flytta korgar som aluminiumprofilerna ligger i. Vi hade dem på truckens gafflar och backade bakåt för att ställa ner dem. Men innan vi hade hunnit få ner dem på backen så välte de. Han som blev skadad var på fel ställe och fick dem på sig, berättar Stephan Petersson.

Ambulans tillkallades och mannen fördes direkt till sjukhus för vård.

– Vi fick lyfta korgarna av honom. Det kunde ha slutat med förskräckelse men han hade änglavakt. Han fick en spricka i bäckenet men inga andra skador. Nu är han kvar på sjukhuset och rehabiliteras. Två månader tror läkarna att det tar innan han är tillbaka där han var.

Företaget har i dagsläget 20 anställda och har varit verksamt sedan 1994. Enligt Stephan Petersson är det första gången som något liknande inträffat.

– Aldrig, aldrig har något liknade hänt tidigare. Men när är olyckan framme så går det fort. För fort.

Hur känns det nu efteråt?

– Det är båda delar. Det är skönt att det gick så bra som det gick, man blev nervös när det hände.

I fredags skickade företaget in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är enligt lag. Nu har vi tre veckor på oss att hitta en åtgärd så att det inte kan hända igen. Vi får tänka om kring truck-körandet och kommer att göra så att truckföraren har sitt eget område där ingen annan är utan truckförarens vetskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!