Chefen om hotade restaurangerna: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Lunchrestaurangerna på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby riskerar att läggas ner redan till årsskiftet. "Med de få antal gäster som vi har är det inte ekonomiskt försvarbart i och med att det inte är något som vi måste ha", säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun.

"Hade restaurangerna varit mer välbesökta hade vi inte haft den höga kostnaden vi har idag", säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef Vimmerby kommun.

"Hade restaurangerna varit mer välbesökta hade vi inte haft den höga kostnaden vi har idag", säger Sofia Andersson, kost- och lokalvårdschef Vimmerby kommun.

Foto: Maria Johansson / Privat

Vimmerby2024-09-30 17:38

Det har kommit in förslag att kommunen ska stänga restaurangerna på Solgläntan, Frödala och Granen då gästerna anses för få och kostnaden för hög. I förslaget framkommer det att snittet per dag (första halvåret 2024) är sju gäster på Frödala, åtta på Solgläntan och 17 på Granen. Totalt beräknas kommunen kunna spara 1,4 miljoner kronor per år genom att stänga restaurangerna. 

– Vi har ett ansvar mot våra kommuninnevånare att göra vårt bästa av vår ekonomi, säger Sofia Andersson.

Vad skulle ett beslut om att lägga ner innebära?

– För våra gäster innebär det att man inte kommer ha möjlighet att gå och äta på restaurangerna längre utan man får ombesörja sin egen lunch. För vår verksamhet innebär det att vi behöver omstrukturera och se över vår bemanning utifrån pensionsavgångar. 

Kan det bli tal om att avskeda?

– Nej, inte i dagsläget.

Är det andra områden som ni också ser över där det kan bli tal om nedskärningar?

– Vi jobbar med helheten. Det gör vi alla nu för tiden. I det här fallet är det väldigt få gäster som vi har, vi har ibland haft tre matgäster på en restaurang. 

Kommer ni erbjuda något alternativ till lunchrestaurangen?

– Från kostverksamheten kommer vi inte att göra eller erbjuda något annat istället.

Har ni hunnit få in reaktioner på det här?

– Vi har pratat om det länge så vår personal är välinformerad. Det är klart att våra gäster tycker till på respektive verksamhet men annars har vi inte fått många reaktioner. 

Nästa vecka ska ärendet tas upp i kommunstyrelsen för beslut. Men innan dess har pensionärsrådet möjlighet att yttra sig. Eva Berglund (S) är utöver socialnämndens ordförande även pensionärsrådets ordförande.

– Det här vet jag säkert att pensionärsrådet kommer att ha kraftiga synpunkter på, säger hon och fortsätter:

– Vi sitter i ett läge i Vimmerby kommun som är väldigt prekärt. Så jag förstår att man letar och försöker att hitta möjligheter till besparingar. Men jag tror inte att bara pensionärsrådet utan även vi i socialnämnden kommer att ha en del synpunkter på åtminstone den delen som gäller Granen. Där vi har ett lite större antal som intar sin mat. 

Vad kan effekten bli om restaurangerna försvinner?

– Lokalytorna ska bli kvar så matsalen stängs inte även om det inte serveras mat. Men det är klart att det för vissa har varit enda kontakten på dagen, när man går ner och äter lunch. I och med att vi plockar bort det känner jag att vi tar bort sista möjligheten att kunna säga att vi har ett trygghetsboende i Vimmerby. Men jag är väl införstådd med att det nu är ekonomin som styr.

Du är ordförande i både socialnämndens och pensionärsrådet. Hur får du ihop det när intressena går mot varandra?

– Jag har inställningen att när jag sitter i pensionärsrådet, då är det pensionärernas talan som jag för. Vi kan ha heta diskussioner men vi kommer ändå ofta fram till något som vi kan enas om. Det har hänt några gånger att vi är långt ifrån men då väljer jag ändå att skicka in protokollet med min underskrift. Det får även mina partikamrater i kommunstyrelsen förstå, att jag då inte går emot, utan jag sitter med i pensionärsrådet som är ett remissorgan. Sedan är det inte alltid att man får igenom det när det går vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!