Chefsbarnmorskan om bristen på information: "Olyckligt"

Efter kritiken om brist på information om Covid-19 till gravida bad vi regionens chefsbarnmorska reda ut vilken information som ges.

"Det är svårt att säga om ett enskilt fall men det är olyckligt om hon upplevt sig inte ha fått informationen", säger Eva Wester, chefsbarnmorska för mödrahälsovården i Kalmar län.

"Det är svårt att säga om ett enskilt fall men det är olyckligt om hon upplevt sig inte ha fått informationen", säger Eva Wester, chefsbarnmorska för mödrahälsovården i Kalmar län.

Foto: Kristina Westring

Vimmerby2022-02-19 08:00

Eva Wester är chefsbarnmorska för mödrahälsovården i Kalmar län. Hon är en av de som varit med och arbetat fram materialet som regionens gravida får ta del av.

– Vi har förbyggande information om vaccinering, risker och smitta. Det är en hel del man får, säger Wester.

Vaccinationsgraden för länets gravida är bland de lägsta i Sverige – vad beror det på?

– Det funderar vi mycket på. Det kan röra sig om språksvårigheter, kulturella skillnader, men också att det varit olika bud från början vilket gjort att många tycker det är svårt.

Att som Malin Blixth ha upplevt att information varit bristfällig ser Wester som olyckligt.

– Det är vår uppgift att informera om vikten av att vaccinera sig. Vi uppmanar alla att läsa Frågor och svar för gravida i Kalmar län på 1177 men vi informerar även muntligt och kan skriva ut informationen vid behov. Det är olyckligt om hon upplevt sig inte ha fått informationen. 

Skiljer sig informationen för omföderskor?

– Nej, det är samma för alla. Dokumentationen – varför man bör vaccinera sig, vad som kan hända vid smitta och vad som händer om man blir sjuk – den finns och den ingår i vårt uppdrag att ge. Det har vi jobbat hårt med eftersom det har ändrat sig under resans gång. 

Har ni fått den här kritiken innan?

– Nej. Det bekymret vi har är de som inte vill vaccinera sig och som tycker vi är för intensiva i vår information. Det är förvånande att någon som efterfrågar information inte fått den, säger Wester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!