Chelsea – Zara Larssons idol

Hon föll på målsnöret i slutaudition av Idol 2016. Men Chelsea Chepkosgeis musikaliska resa fortsätter trots att TV4:s strålkastare har slocknat. I helgen hängde hon med världsartisten Zara Larsson – och näst på agendan står både studioinspelning och musikvideo.

Chelsea Chepkosgei från Vimmerby, sittande på knä i mitten på den stora bilden, agerade överraskning till världsstjärnan Zara Larsson (till höger om Chelsea på bilden) i Göteborg i lördags. Foto: Privat

Chelsea Chepkosgei från Vimmerby, sittande på knä i mitten på den stora bilden, agerade överraskning till världsstjärnan Zara Larsson (till höger om Chelsea på bilden) i Göteborg i lördags. Foto: Privat

Foto:

Vimmerby2016-09-22 06:25

Vimmerbytjejen Chelsea Chepkosgei, 16 år, tog Idoljuryn och tittarna med storm, när hon i färgglad stass rappade sin egenskrivna låt ”What is Life”.

Men i slutaudition tog Idoläventyret slut – och Chelsea själv var rädd att hennes nyfunna status skulle försvinna lika snabbt som den kom.

När undertecknad träffar henne, en måndagseftermiddag i september, berättar hon om rädslan för att hon själv och hennes musik snabbt skulle falla i glömska.

– När jag var med i Idol så började alla prata med mig, även människor som inte pratade med mig innan. När jag åkte ur Idol så blev jag rädd att de skulle sluta prata med mig – men så blev det inte. De stöttar mig fortfarande.

Avtryck i toppen

Egentligen är ”stöttar” ett alldeles för milt uttryck. Chelseas karaktäristiska stil och artistpersonlighet – som både skriker ”håll käften” och ”se på mig” på samma gång – satte nämligen avtryck högt upp i musikeliten.

I lördags blev hon exklusivt inbjuden till världsstjärnan Zara Larssons turnéavslutning på Liseberg i Göteborg.

– Hennes dansare Keysha hade sett min audition på Youtube, så hon skrev och bjöd in mig till Göteborg. Det var liksom ”vi vill att du ska vara med, vi älskar din låt, Zara älskar din låt, vi peppar med din låt inför våra konserter…”

”Det var så sjukt”

Chelsea kunde knappt tro att det Keysha berättade var sant.

– Jag gick in på hennes Instagram-konto för att kolla så hon verkligen var Zaras dansare. Jag menar, man vet ju inte! Men det var hon – och sen skickade hon en video när de körde MIN låt, och hon berättade att Zara tycker jag är cool! Det var så sjukt så sjukt, berättar Chelsea och lägger upp fötterna på stolen intill bordet där vi sitter.

Så för att överraska Zara Larsson efter turnéfinalen på Liseberg, ville dansarna ge henne en present: en grällt förpackad rappare från Vimmerby.

Och nog blev det en överraskning alltid, när Zara kom backstage efter konserten.

– Hon bara hoppade upp, skrek ”oh my god” och kramade mig! Jag kunde aldrig tänka mig att hon skulle bli så glad.

Mängder av selfies

– De ville att jag skulle sjunga och lära dem hela refrängen på min låt, de kunde nästan bara ”What is life, what is life”. Så vi körde den tillsammans, och alla hängde med.

Några timmar senare, när lördagen hade övergått i söndag, begav sig en trött Chelsea till sitt hotellrum – med en hel hög fotografier och selfies tillsammans med Zara Larsson i sin telefon.

Kommer du hålla kontakten med Zara och Keysha?

– Ja, jag tror det… Jag hoppas i alla fall.

Är du själv ett fan av Zara och hennes musik?

– Alltså, jag följde henne inte henne på Instagram innan, men nu gör jag det. Jag gillar hennes låtar och vet att hon är jättekänd. Men jag tycker mer om rap, skrattar Chelsea och rättar till sina knallrosa hörlurar som hänger kring halsen.

Hon rör sig redan som en stjärna. Klär sig som en. Det enda som fattas i den heliga musikens treenighet, är ett skivkontrakt.

Men även den bollen är i rullning.

Musikvideo på g

– Jag ska spela in ”What is life” igen, i en lite bättre studio i Linköping. Jag har fått en producent som ska hjälpa mig, och förhoppningsvis gör jag en musikvideo också.

– Det verkar som att … alla gillar låten, min låt – jag hade inte förstått det förrän jag var med i Idol. Jag hade väl inte fattat att jag var bra.

Chelsea fipplar med sin mobiltelefon och skiner upp när hon scrollar i sitt Facebook-flöde.

– Du vet Fredrik Kempe, i Idoljuryn, vi är vänner på Facebook! Han kommenterade bilden på mig och Zara Larsson. Han skrev ”underbart” – det var så coolt, helt crazy.

”Idol hade behövt dig”

Nu när Idoläventyret är över, och livet tagit en lugnare vändning igen, är det första året på estetprogrammet på Västerviks gymnasium som upptar mestadelen av Chelsea Chepkosgeis vakna tid.

Till Västervik pendlar hon dagligen med buss, vilket hon är måttligt road över.

– Ja…, suckar hon.

– Det är så sjukt segt. Men det är en bra utbildning, så det funkar.

– Du vet, flera har sagt till mig: ”du behöver inte Idol, men Idol hade behövt dig”. Jag försöker tänka lite så. Jag tänker så och fortsätter göra min egen grej.

Hennes egen grej ja, den går inte att ta miste på.

Och sköter Chelsea bara sina karriärsmässiga kort rätt, så är nog skolbussen inom en snar framtid utbytt mot en turnébuss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om