Chockade över matransonering på förskolan

Vimmerby kommun har tagit till ett nytt grepp för att spara pengar. Nu får dagisbarnen bara äta en viss mängd mat. En korv. En frukt om dagen. Två deciliter soppa. - Jag blev chockad när jag fick veta det här. Barn äter väl inte efter mall, säger Jenny Johansson, en av många upprörda föräldrar.

Vimmerby2010-02-19 07:13


Jenny Johanssons fyraåring Kevin tar gärna två korvar när det vankas den varan. Men på dagis får han nöja sig med en. Mängden korvar och annan mat regleras numera av tabeller som är ett resultat av en stramare budget.
- Det här är inte klokt. Jag trodde det var ett aprilskämt när jag fick veta att de väger maten som serveras till lunchen på dagis för att hålla måtten som bestämts från högre instans, säger Jenny.

12 kronor om dagen
Det är inte bara Jenny Johansson som reagerat. Flera ilskna föräldrar har hört av sig till tidningen om matransonerna.
Varje barn får kosta 12 kronor varje dag. Frukosten 3,60 kronor, lunchen 6 kronor och mellanmålet 2,40 kronor. Mängden mat beräknas efter tabeller för 2-5-åringar och kanske var det inte riktigt meningen att det här skulle läcka ut till föräldrarna, anar hon.
- Men det är jättebra och vi är bara tacksamma över att det kommer fram. Jag skulle väl aldrig själv komma på idén att fråga personalen hur många mackor eller korvar Kevin fått på dagis. Man utgår ju ifrån att barnen får äta tills de är mätta.
Enligt kommunens direktiv till personalen ska barnen bara få exempelvis två potatisbullar, en korv eller cirka 2 dl soppa. Till frukostgröten och mellanmålet får barnen ta en mjuk smörgås och ett knäckebröd, ett sorts pålägg och en grönsak. En frukt om dagen får också räcka.

"Hemskt"
- Det är hemskt! Inte så att jag tror att barnen svälter på dagis, men allt detta vägande och mätande låter helt tokigt. Barn är ju olika. En 2-åring och en 5-åring kan väl vara olika hungriga och en del barn är ju väldigt energiska och aktiva. Det blir väldigt konstigt, tycker jag.
Hon tycker synd om personalen som måste ställas inför frågeställningar som om kantbiten på det hembakta brödet ska räknas som "en" mjuk smörgås precis som skivan som är skuren ur mitten på limpan och säga nej till påfyllning.
- Jag vet att personalen äter mindre, för att det ska bli mera över till barnen...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om