Chocken: Inbjudan kom från kungen

I fjol blev hon inbjuden till landshövdingens länsmiddag på residenset. Nu väntar Sverigemiddag med kungafamiljen på Kungliga slottet för Kristina Lindelöf från Vimmerby. ”Jättepirrigt, men jag hoppas jag får prata miljöfrågor med kungen.”

I morgon, fredag, väntar Sverigemiddag med kungafamiljen på slottet för Krisina Lindelöf från Vimmerby.

I morgon, fredag, väntar Sverigemiddag med kungafamiljen på slottet för Krisina Lindelöf från Vimmerby.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2018-09-13 06:00

”Vad ska jag ha på mig på fredag?” är en fråga som fått extra snurr i Kristina Lindelöfs huvud den senaste tiden. Hon är nämligen en av tre från Kalmar län som bjudits in till årets Sverigemiddag, en representationsmiddag där kungaparet, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia tar emot Sveriges landshövdingar och knappt 200 personer som på olika sätt gjort betydande insatser inom kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv.

Kristina Lindelöf driver öppna KRAV-gården Ingebo Hagar strax utanför Vimmerby, med omkring 30 000 besökare årligen.

Att kläderna får betydelse för den som känner sig mest hemma i gummistövlar eller kängor och skogsbyxor är kanske inte så konstigt.

– Jag tror inte gummistövlar skulle vara så uppskattat. Man måste visa respekt för värdfolket och det som gäller i inbjudan, annars kan man lika gärna stanna hemma. Det var svårare än jag trodde att hitta en klänning, men nu har jag köpt en rosa finklänning som jag känner mig så avslappnad i att jag kan föra de intressanta samtal jag hoppas att det blir, säger Kristina Lindelöf, som inte sticker under stol med att det är smått nervöst.

Men du är väl van, efter länsmiddagen på residenset?

– Det känns minst lika pirrigt som förra gången, men det gick ju bra då och var inte alls så dramatiskt. Det handlar egentligen om att koppla av och trivas, tror jag.

När det tjocka brevet med Kungliga slottets stämpel damp ner i postlådan i somras blev Kristina Lindelöf smått chockad.

– Först undrade jag vad jag gjort, tänkte nästan det var en reprimand. Men när jag öppnade blev jag både euforisk, stolt och glad. Kunderna i gårdsbutiken bara stirrade på mig när jag ropade rakt ut. Det kom som en total överraskning och att få den här inbjudan är ju ändå ett kvitto på att vi gjort rätt i Ingebo Hagar.

Vad hoppas du få ut av Sverigemiddagen?

– Jag vill prata miljö och räknar med intressanta samtal både under mingel och vid bordet man blir placerad vid, precis som på länsmiddagen. Det här är en chans att få träffa nya människor och diskutera viktiga frågor.

Om du får möjlighet att prata med kungen – vad tar du upp då?

– Då skulle jag vilja prata om hur kungen tycker vi ska jobba med klimatarbetet och hur vi ska få en uthållig utveckling. Hur vi får till mer verklighet än ord. Och det vore väldigt intressant att höra om de har biobränsle i traktorn på sitt lantbruk Stenhammar, solceller på taket och om de sopsorterar på slottet.

Lovar du att fråga om sopsorteringen?

– Ja, absolut. Jag vill prata högt och lågt, vad kungen kan göra och vad jag kan göra.

Kommer du att ha någon med dig?

– På länsmiddagen hade jag min äldsta dotter med mig, men hon är höggravid och det kanske vore lite väl spännande om vattnet gick på slottet. Mina två yngsta döttrar är för unga, men de ska med och bo på hotell i Stockholm. Men vi blir ju en liten delegation, jag, de andra två inbjudna från Kalmar län och landshövdingen.

Inbjudan med kungligt sigill. Kristina Lindelöf från Vimmerby är bjuden på middag hos kungen på slottet.
Inbjudan med kungligt sigill. Kristina Lindelöf från Vimmerby är bjuden på middag hos kungen på slottet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!