Christinas sista dag på jobbet

Hon har varit turistchef i Vimmerby i tolv år. Igår var det sista dan på jobbet för Christina Thorstensson. - Det känns vemodigt. De här åren har varit de viktigaste i mitt yrkesliv och har präglat mig som människa.

Igår var det sista dagen på jobbet för turistchef Christina Thorstensson.

Igår var det sista dagen på jobbet för turistchef Christina Thorstensson.

Foto:

Vimmerby2008-07-26 04:05

Förvånansvärt lugnt på Turistbyrån för att vara en av de mer hektiska sommarveckorna på stan, med mängder av turister och Bullerby Cup-folk.
Men det är just det sistnämnda som bidrar till lugnet den här fredagen. När det är fredag har alla som kommer för att delta i Vimmerbys stora fotbollsfest redan installerat sig och klarar sig gott på egen hand.
- Och av de som kommer till Vimmerby de här dagarna är det 90 procent som kommer för Bullerby Cup, säger Christina Thorstensson.
Hon har rutin på turisternas vanor vid det här laget. Det har blivit tolv år som turistchef i Vimmerby och dessförinnan många somrar på turistbyrån.

Nytt jobb
Hon ser fram emot sitt nya jobb, att bli ansvarig för turistfrågor på Regionförbundet i Kalmar län och ser det också som ett naturligt steg.
Men den här dagen, sista dagen på jobbet, när den nya fasen i arbetslivet blir kristallklart konkret, finns vemodet där.
Hon har tömt skrivbord och rensat dator. Ska äta lunch med personalen. Och när hon säger att hon ändå inte kommer att släppa kontakten och kommer att fortsätta jobba med bolaget i sin nya tjänst låter det lite som en tröst.
- Det är klart att de här åren har varit oerhört betydelsefulla för mig. De viktigaste åren i mitt yrkesliv och jag har fått jobba i en liten organisation med bra medarbetare och ett uppdrag jag trivts med.
Hon framhåller gärna medarbetarna som ett av jobbets bästa sidor.
- Både de året-runt-anställda och vår sommarpersonal. De har varit underbara.
Att hon fått vara med i utvecklingen av Vimmerby som turiststad är också en glädje. Under de här åren har turismens omsättning fördubblats. Likaså antalet anställda tack vare besöksnäringen. Antal övernattningar har ökat med 60 procent - ett jobb som ligger på turistbyrån, att fixa logi.
- Förr hade Vimmerby flera dagsbesök. Nu övernattar våra turister.
Hon säger att skillnaden är stor - Vimmerby har blivit ett etablerat varumärke som folk känner till. Men man behöver inte gå särskilt långt tillbaka i tiden för att hitta en stad där butikerna kunde ta sommarstängt.
- Det är en fantastisk utveckling och jag tror också att de flesta Vimmerbybor är stolta. Samtidigt har vi hela tiden en pedagogisk utmaning i att berätta att det som satsas på turismen är småpengar i jämförelse med de skatteintäkter vi får tillbaka. Utan besöksnäringen hade inte Vimmerby haft så många restauranger, så många livsmedelsbutiker, så många arbetstillfällen och blomstrande företag som vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om