Satsningen på ett kommunalägt fibernät i Vimmerby kostar 73 miljoner kronor. Kalkylen bygger på att 60 procent av hushållen (cirka 2 900 hushåll) ska ansluta sig till nätet. Då når man break even i början av 2030-talet.
Såhär långt är intresset svalt från kommuninvånarna, och då främst i tätorten. I går eftermiddag hade exakt 439 hushåll anmält sitt intresse för det kommunala fibernätet. Det ska påpekas att intresseanmälan inte är bindande samtidigt som de cirka 400 hushåll som redan ingår i byalag inte räknas in i den summan.
- Generellt sett är landsbygden mycket mer intresserad av fiber. Det är därför vi tar landsbygden först. Vi behöver gå ut med mer marknadsföring, men jag märker att intresset om fiber ökar överallt just nu.
För att ett område ska fibreras krävs det att minst 60 procent i kvarteret vill ansluta sig.
- Vill man ha fiber ska man prata med sina grannar. Kommer man upp i 60 procent så kommer vi.
20 knutna till Telia
Ett orosmoment för ekonomin i kommunens fibersatsning är Telias framfart i centralorten. I dag har cirka 20 fastighetsägare, alla i Vimmerby stad, fiberanslutning från Telia, däribland det kommunala bostadsbolaget Vimarhem.
- Det är ett helt gäng som har fibertjänst från Telia, däribland Vimarhem, nyproduktionsområden, flerfamiljshus och bostadsrättsföreningar, säger Telias fiberansvarige Henrik Forssell.
Även enskilda villor i tätorten kan få fiber via Telia. Ska ett område fibreras krävs minst 60 fastigheter, men allra helst ska man vara hundra grannar. Kostnaden ligger på mellan 15 000 och 30 000 kronor.
- Det som kostar är anläggningsarbetet. Är det stenigt blir det dyrt. Ligger villorna på en gammal åker blir det mycket billigare. Det är svårt att säga något generellt. Det beror också på vad kommunen tar ut i avgift för att återställa marken.
Cirka 20 fastighetsägare har Telia-fiber
Ett 20-tal fastighetsägare i Vimmerby har anslutit sig till Telias fibernät. Samtidigt har det kommunala nätet bara fått cirka 450 intresseanmälningar såhär långt. Ska kommunens kalkyl hålla kräva det att 2 900 fastigheter ansluter sig.- Med byalagen är det 850 personer som gjort en intresseanmälan, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M).
Runt 20 har valt Telia. Ekonomin i kommunens fiberprojekt påverkas av att cirka 20 fastighetsägare i tätorten anslutit sina fastigheter till Telia fibernät. Micael Glennfalk (M) uppmanar till solidaritet med landsbygden.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!