Claes i Väderum hederskyrkvärd

På Kyndelsmässodagen, den 2 februari, utnämndes Claes Nilsson i Väderum till hederskyrkvärd i Tuna församling. Han har genom åren lagt ner ett stort och intresserat arbete inom kyrkan och varit en drivande kraft i många frågor.

Claes Nilsson blev kyrkvärd 1986 och var sedan kyrkorådets ordförande i 14 år. Han har sett mycket hända inom kyrkans sfär och han har själv varit drivande i många frågor. Han uppskattar särskilt minneslunden och den nya askurnlunden. På Kyndelsmässodagen i år utnämndes han till hederskyrkvärd och fick bland annat motta en stilig femarmad golvkandelaber vid högtiden i kyrkan.

Claes Nilsson blev kyrkvärd 1986 och var sedan kyrkorådets ordförande i 14 år. Han har sett mycket hända inom kyrkans sfär och han har själv varit drivande i många frågor. Han uppskattar särskilt minneslunden och den nya askurnlunden. På Kyndelsmässodagen i år utnämndes han till hederskyrkvärd och fick bland annat motta en stilig femarmad golvkandelaber vid högtiden i kyrkan.

Foto:

Vimmerby2014-02-22 05:07


Som ett synligt bevis på uppskattning fick han, tillsammans med "titeln" och blommor, motta en stilig femarmad golvkandelaber. Och vad kunde ha varit lämpligare just denna dag, kyrkans speciella ljusfestdag?
- Jag är förstås överraskad men så klart både stolt och glad över den här uppmärksamheten, säger Claes. Fortsättningsvis kommer kyndelsmäss alltid att påminna mig om den här trevliga händelsen.

Född på Väderum
Claes är född och uppvuxen på Väderums gård, som ligger några kilometer söder om Tuna kyrka, utmed den gamla Strandavägen som sedan urminnes tider slingrat sig fram på toppen av den långsträckta Tunaåsen.
Gården var en av många gårdar i Tuna med omnejd som krigaren Peder Michelsson, adlad Hammarskjöld, fick i förläning av kung Carl IX kring 1610. Hans sätesgård blev dock Tuna och här residerar som bekant fortfarande släkten Hammarskjöld.

Morfar köpte gårdar
Det var Claes morfar, August Nilsson, som köpte Väderum 1897 och senare även tre andra av de större gårdarna i trakten, nämligen Klemenstorp, Smedserum och Kulltorp. August Nilsson och hans hustru Hildur kom från Vårdslunda i södra Kinda. Det sägs att han cyklade från Hycklinge till Väderum för att göra upp affären! På samtliga fyra gårdar finns ättlingar till den köpstarke östgöten.
Den stilfulla mangårdsbyggnaden på Väderum stod klar för inflyttning 1837 och har en rik historia. Här - och i samma rum - är fyra gossar Hammarskjöld, som alla blev statsråd, födda; bröderna Åke Hugo och Carl-Gustav och bröderna Hjalmar och Carl-Gustaf. Brödraparen var också inbördes kusiner.

Övertog lantbruket
Efter gymnasiet fortsatte Claes att utbilda sig, nu vid Lunds universitet där han avlade filosofie magister-examen i matematik och fysik. Siktet var då inställt på lärarbanan. Men det blev lantbruk istället, då han övertog gården efter sina föräldrar. Fram till 1992 handlade det i huvudsak om mjölkproduktion men därefter fasades mjölkkorna ut till förmån för köttdjur, som han själv avlade fram. Den verksamheten avslutades 2006, mycket beroende på att han drabbats av sjukdom. Idag är den öppna jorden på Väderum utarrenderad till Stefan Johansson, som driver lantbruket på Tuna prästgård.

Folkvald präst 1927
Tunas kyrkliga historia är spännande eftersom den under 400 år varit så starkt förbunden med Tuna gård och släkten Hammarskjöld. Tuna var ett så kallat patronellt pastorat, där ägaren (patronus) till Tuna gård enligt adelsprivilegier från 1617 hade rätt att tillsätta präst. Men han hade också ekonomiska förpliktelser för kyrkan, prästgården eller andra kyrkliga byggnader. Den siste som utövade patronatsrätten var Åke Hugo Hammarskjöld, 1845-1937, arkitekt och statsråd. Detta innebar att Tuna inte fick någon "folkvald" präst förrän 1927. Först i raden bland dessa var Nils Hendersson och ett av hans första uppdrag blev att döpa Claes Nilssons syster.
Bland hans efterträdare märks bland andra Erik Björlander och Anders Wenehult. Den sistnämnde, som kom 1976 och lämnade församlingen 1983, blev Tunas sista kyrkoherde. Många präster har sedan kommit och gått. En av dem minns Claes särskilt väl, nämligen Mauritz "Moje" Palmgren.
- Det var en härlig människa som jag tror de flesta gillade högt och rent, hade man träffat honom en gång tror jag att man aldrig glömde honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om