Claeson gav aha-upplevelser

Astrid Lindgren stod för medmänsklighet och hade stor civilkurage. På torsdagskvällen pratade hennes jämlike om just de egenskaperna på Näs. Linnéa Claesons föreläsning gav eftertanke.

Linnéa Claeson föreläste om mod och civilkurage inför en utsåld salong.

Linnéa Claeson föreläste om mod och civilkurage inför en utsåld salong.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2018-10-19 20:52

– Jag har haft en otroligt fin dag på Näs och har fått se allt fint här. Jag känner mig ganska hedrad att få gå runt här. Astrid spelade en stor roll för mig när jag växte upp. Jag ska föreläsa om civilkurage ikväll och var det någon som hade det så var det Astrid, säger hon, någon timme innan hon möter en utsåld salong.

Hon inleder kvällen med att läsa upp ett mejl hon fått. Det innehåller dödshot och hot om sexuellt våld. Innehållet får publiken att bäva.

– Jag jobbar med att folk ska vara snällare mot varandra i och utanför nätet, det går sådär, fortsätter hon.

Då och då under kvällen väljer hon att pausa för en stunds tystnad. Bara för att publiken ska få tänka till.

Mod är en av hennes hjärtefrågor.

– Jag tror mod kan smitta av sig, men man måste öva. Man kanske märker att nån i ens vardag är oschysst eller nån är sexistisk. För mig är mod medmänsklighet och båda är så starkt sammanknutna, säger hon.

Hon anser att det spelar roll hur vi ser på andra människor när det kommer till mod. Hur vi pratar har betydelse hur vi agerar sen. För man agerar oftast på känsla. Hon låter publiken ta del av berättelser och fakta och skapar aha-upplevelser.

– Kulturen och vad vi är vana att acceptera spelar rolll när vi sätter gränser. Det spelar roll att ta ställning och det handlar också om människosyn.

Hon läser upp ännu ett riktigt otäckt mejl hon fått och det är svårt att värja sig. Dessutom skickat på det som ska vara årets mest fridfulla och snällaste dag.

Hennes frispråkighet och att hon står stadigt som feminist har kostat henne sin personliga säkerhet. Även hennes nära har fått motta hot.

Obemärkt har hon kommit in på jämställdhet och hennes spontana undersökning bland publiken visar att det är lång väg kvar att gå.

En fråga handlar om vad männen i salen gör för att undvika sexuellt våld i vardagen. Männen i publiken höjer nästan ögonbrynen och det tar lite tid innan svaret kommer.

För kvinnorna kommer svaren direkt och i mängd.

– Meetoo var mer än bara inlägg. Det är människors liv och vardag det handlar om. Vi skrev för att vi var trötta på en kultur. Faktum är att vi lever i ett samhälle där kvinnor är underordnade män där sexuellt våld är en konsekvens idag och framöver. Många fick upp ögonen att det finns en kraft när kvinnor engagerar sig och att det finns en längtan och krav på förändring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om