När vi träffar Clara Rylander på ett café i Vimmerby är det bara timmar kvar innan hon ska infinna sig på Nilssons Konditori & Bageri i Oskarshamn. 04.30 börjar något nytt. Hon blir konditorlärling, hos världens bästa.
– Jag tycker jag har all anledning att vara nervös, det ska man vara när man får en plats hos Anders Oskarsson på Nilssons i Oskarshamn. Jag är full av respekt för hans yrkes- och hantverkskunnande och jag har mycket att lära.
I våras vann Nilssons Konditori & Bageri White Guide-utmärkelsen Årets Konditori 2018. Förra året utsåg en jury med representanter från 56 länder Anders Oskarsson, som driver det prisade konditoriet, till Årets konditor i världen. Han var förste svensk att bli konditor-världsmästare. Bättre än så här blir man inte.
– Jag hoppas få börja med något snällt, det är ju en hel värld som öppnar sig. Ett absolut krav är att jag ska kunna runddriva med båda händerna, till exempel, säger Clara.
Runddriva med båda händerna?– Rulla bulle med båda händerna.
Hennes konstnärliga tårtor är en passion som utvecklats hemma i köket de senaste åren. I tårtor till vänner och bekanta som gifter sig, döper barn, fyller år eller festar till det i största allmänhet får Clara Rylander oftast fria händer. En skön kontrast till bakningens annars så exakta och strikta receptslaveri.
– Jag har inte tröttnat på tårtorna, jag älskar skapandet, har snöat in på smaker och texturer och tycker det är otroligt roligt, till och med när jag står där med min smörkräm mitt i natten.
När hon tog över ansvaret för sommaröppna pensionatet Rokulla fick intresset för bakning plats även här. Boende och frukostservering kompletterades med kakbufféer, som lanserades till Upptäckardagen förra året.
– Vi hade räknat med kanske 50 gäster, max. Det kom två hundra, och där stod vi med två kaffebryggare och lite smått panik.
Kakbufféerna har blivit succékoncept och insikten har mognat hos Clara Rylander, som snart fyller 30. Det är det här hon vill hålla på med. Hon tröttnar inte ens på det monotona arbetet när hon bakar 30 sorters kakor. Med en tvååring och en fyraåring är det en utmaning att ta klivet in i en utbildning där det gäller att vara på tå.
– Nu har jag fått chansen och kan inte annat än ta den. Ska jag satsa på en konditorutbildning vill jag göra det ordentligt. När jag kontaktade Nilssons trodde jag ärligt talat inte att det skulle gå, men det fanns en plats till mig.
Lärlingsutbildningen är ett och ett halvt år, till att börja med. Nu räknar hon med vässad kompetens i allt från krämer och olika bakverk till choklad och matbröd.
– Jag vill ta med mig lite världsmästarskills till Vimmerby och på sikt få användning för utbildningen. Intresset för bakverk bara växer och jag skulle vilja bidra till något som stärker Vimmerby som besöksmål. Vi får se var det landar.