Chockbeskedet: Coop-butiken i centrum läggs ner

Matkedjan Coop genomför stora förändringar i Vimmerby. Den anrika butiken i centrum läggs ner – samtidigt som den andra butiken på Fiskaregatan ska byggas ut.

Snart är en epok över. I mitten av maj stängs Coop-butiken i centrala Vimmerby.

Snart är en epok över. I mitten av maj stängs Coop-butiken i centrala Vimmerby.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-04-07 09:57

Nyheten om att Coop-butiken i centrum försvinner slog ner som en bomb på torsdagsmorgonen. När Vimmerby Tidning ringer upp den vikarierande butikschefen Sara Green bekräftar hon att personalen blev informerade om nedläggningen tidigare i veckan.

– Vi hade ett möte i onsdags och det var inte väntat för någon, säger hon.

Coop-butiken på Norrtullsgatan kommer vara öppen fram till den 15 maj. Sedan är det slut.

undefined
Sara Green, vikarierande butikschef på Coop i Vimmerby, berättar att de fick beskedet om stängning under onsdagen.

Bakgrunden till nedläggningen är att butiken har haft svårt med lönsamheten under en längre period. Det rör sig bland annat om ett minskat kundflöde till butiken.

Richard Hedsand, som är vd på Coop Oskarshamn, utvecklar:

– Både försäljningen och lönsamheten har varit dalande under flera år. Det, tillsammans med att det hade krävts väldigt stora investeringar i framtiden för att rusta upp butiken, gör att vi har kommit fram till det här beslutet. Vår bedömning är helt enkelt att vi inte kan satsa på butiken längre.

Hur länge har det beslutet varit på gång?

– Vi har tänkt igenom det noga, men det har inte varit någon längre tankeprocess. Vi har precis haft årsbokslut och då gjordes det en genomgång av butiksverksamheten. Ibland kommer man fram till den här typen av besked. Det är alltid tråkigt att lägga ner en butik, oavsett vad som är bakgrunden.

Hur reagerade personalen när ni berättade om nedläggningen?

– Det var naturligtvis inga positiva reaktioner. Att deras butik och arbetsplats ska läggas ner...det är inget roligt besked att få. Men jag tycker att vi hade ett väldigt bra möte.

Det är totalt tolv personer som jobbar i Coop-butiken på Norrtullsgatan. Vad som händer med dem framöver är oklart. Den fackliga processen inleddes i onsdags.

– Det pågår förhandlingar och jag kan inte säga någonting i det här läget, säger Richard Hedsand.

undefined
Richard Hedsand är vd på Coop Oskarshamn, som ansvarar för butikerna i Vimmerby.

Nu väljer Coop att istället koncentrera verksamheten i Vimmerby till butiken på Fiskaregatan. Tanken är att bygga ut den butiken, från 1 000 till 1 500 kvadratmeter, för att bland annat ge plats åt en förbutik och en ny delikatessavdelning.

– Vi har en plan och vision för hur vi ska gå vidare och utveckla den butiken. Det känns bra att vi finns kvar i Vimmerby, säger Richard Hedsand.

När ska butiken byggas ut?

– I nuläget finns det ingen tidsplan. Vi är i ett startskede och har börjat skissa lite. Fastighetsägaren är positiv till den här satsningen vilket är en grundförutsättning.

I samma område ska Willys öppna en ny matbutik. Hur ser du på konkurrensen i Vimmerby?

– Det är en väldigt tuff marknad och vi har starka konkurrenter. Vi tar det på allvar och har respekt för konkurrenssituationen, men det är bara positivt. Det gör att vi måste vässa oss ännu mer. Vi ska se till att ha en så bra butik som möjligt för våra medlemmar och kunder, säger Richard Hedsand.

undefined
Beathe Skaate.

Beathe Skaate, som är nyvald ordförande i Vimmerby Handel, säger så här om torsdagens besked:

– Det är jättetrist! En matbutik mitt i centrum skapar trafik i stan och ger en bra service, inte minst för de äldre som bor i området. Det är väldigt synd att den tillgängligheten försvinner nu.

Vad tror du om framtiden?

– Det är svårt att säga. Från Vimmerby Handels sida kan vi bara hoppas att det även fortsättningsvis kommer vara handel i fastigheten. Vi får ha en dialog med fastighetsägaren och kommunen.

Noterbart är att Coops hyreskontrakt på Norrtullsgatan går ut inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!