Efter rånet: "Nu har vi fullt fokus på personalen"

"Vi har rutiner för att hantera den här situationen", säger Coops vd Richard Hedesand. "Just nu är det fullt fokus på att hjälpa och stötta personalen."

Rånarna på fredagskvällen hade inga handskar, vilket ger hopp om att man kan säkra fingeravtryck.

Rånarna på fredagskvällen hade inga handskar, vilket ger hopp om att man kan säkra fingeravtryck.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-10-01 09:32

Direkt efter fredagens rån på Coop i Vimmerby samlades den drabbade personalen för samtal och debriefing, helt enligt boken. Samtalen fortsatte sedan under lördagsmorgonen. Även företagshälsovården är inkopplad, för att hjälpa och stötta personalen. 

– Just nu är det fullt fokus på att tand om personalen, säger Richard Hedesand på lördagsmorgonen, redan vid åtta i morse samlades de för att prata igenom händelsen. Men som jag uppfattade det på fredagskvällen mådde alla efter omständigheterna bra. Men det är svårt att veta, alla reagerar olika på den här typen av händelser.

Coopföreningen i Oskarshamn har väl inarbetade rutiner för att handskas med situationer som den här. 

– Det är bra rutiner, säger Richard Hedesand, och han berättar att de är väl beprövade. Bland annat i Målilla hösten 2019, där butiken drabbades av rån flera gånger på kort tid.

Det var vid 19,30-tiden på fredagskvällen som två, till synes, unga maskerade män kom in i butiken och hotade personalen med kniv och krävde att få pengar och cigaretter.

– Personalen i kassan handlade helt enligt instruktionerna, säger Richard Hedesand. De gjorde precis som rånarna sa och som tur var kom ingen person till skada.

Rånarna har heller inte ha gjort någon åverkan eller ställt till några skador i butiken och kassan.

undefined
Coop Vimmerby utsattes för ett rån på fredagskvällen. Omgående efter samlades personalen för att prata igenom händelsen, helt enligt rutinen.

Han berättar också att rånarna kom över en del cigaretter, men inga stora summor pengar, just på grund av rånrisken.

– Av säkerhetsskäl har vi inga större pengar i kassorna. Vi har täta tömningar. Nu kom rånarna över maximalt ett par tusenlappar. Vi har alltid extremt lite pengar i kassorna.

Direkt efter rånet inledde polisen en teknisk undersökning i jakten på spår efter rånarna, och enligt Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i Region Syd, fortsatte den på lördagsmorgonen. Under tiden hölls butiken stängd.

– Men vi kommer att öppna igen, så snart polisen ger klartecken, säger Richard Hedesand, som räknar med att det blir under lördagen, dock lite senare än vanligt.

– Det togs en bilder vid rånet, säger Hedesand, det var en kund som filmade händelsen, och vad jag kan se är det ingen av rånarna som hade handskar på sig. Så det borde gå att hitta en del fingeravtryck. En av rånarna hade hela ansiktet täckt vid rånet, men den andre bara halva. Så där har vi ett ganska bra signalement att gå på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!