Corona ändrade kursen - så tar hon sig ur krisen

Egenföretagaren Marina Edberg såg möjligheter – kurser och föreläsningar blev ett allt stadigare ben i hennes städföretag. Nu är den verksamheten noll. ”När krisen lagt sig tror jag på det”.

Marina Edberg driver städföretag - men det var utbildningsuppdragen som växte snabbast. "Nu ligger det på noll, medan städjobben har ökat".

Marina Edberg driver städföretag - men det var utbildningsuppdragen som växte snabbast. "Nu ligger det på noll, medan städjobben har ökat".

Foto: Privat

Vimmerby2020-04-23 06:00

Efter 25 år inom städ, varav fem som chef för Vimmerby kommuns lokalvård, startade Marina Edberg och sambon Oskar Daun eget. Den del av företaget som växte snabbast var föreläsnings- och utbildningsuppdrag. Förra sommaren kunde hon anställa en person på timmar.

– Det såg väldigt bra ut i år, för våren. Så kom corona, allt ställdes in, allt man lagt ner krut på. En tydlig webbaserad utbildning har ändå kunnat säljas in, men den praktiska delen blev ju noll.

Marina Edberg säger att omställningen tvingade henne att tänka om.

– Jag tror att räddningen är att agera blixtsnabbt. Vår viktigaste åtgärd blev att flytta hem företaget, vi har sagt upp vår stora lagerlokal vi hyrde i stan.

Hon känner ändå framtidstro, och ser ljuset i tunneln.

– Vi har fördelen att ha flera ben att stå på i företaget. När jag inte kan vara ute fysiskt och föreläsa prioriterar jag annat. Vi importerar och säljer mockningsmaskiner, och där har det lossnat. Städuppdragen har inte minskat, snarare tvärtom. Vi får nya kunder på privatsidan, privathushåll som beställer veckostädning. Så den timanställde behövs, även nu.

Hur ser du på möjligheterna att fortsätta med det du ville satsa mer på?

– Jag tror på ett större behov av utbildning när krisen lagt sig. Kommuner kommer att behöva konsulttjänster. Även om de inte behöver mig idag kan de behöva mig om två månader. Det är bara att hålla i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!