Countryn är Lasses liv

I femton år, allt sedan starten, har Lasse Thell basat för Smålands Country Club, som idag är en av landets mest aktiva med cirka 270 medlemmar och med en medlemstidning, SCC-Nytt, som få klubbar i Sverige, om ens någon, kan matcha. Den fylls med spännande artistporträtt, heltäckande skivrecensioner och allehanda nyheter från countryvärlden.

Lasse Thell är lika med country.

Lasse Thell är lika med country.

Foto:

Vimmerby2012-08-11 04:06

Klubben bildades hösten 1996 på en parkbänk (!) på Fisktorget i Vimmerby, halvvägs mellan Lasses bostad och kyrkan. Snart var en styrelse utsedd och verksamheten i full gång. Steget från ord till handling var kort och redan första året arrangerade man fem, sex konserter i allt från bygdegårdar till kyrkorum.
- Idag fattar jag knappt att vi vågade, det handlade ju trots allt om ganska stora pengar, säger Lasse Thell och skrattar gott åt minnena.
- Allt vi gjort har inte gått ihop sig ekonomisk, men vi har klarat oss ganska bra. Många medlemmar har ställt upp med både inkvartering och resor åt våra gäster, vilket sparat stora pengar.

Tolv tusen i vinst
- Första konserten i Tuna bygdegård såg ut att gå åt skogen, då knappt en själ fanns i salongen en halvtimme innan Nashvillestjärnan Daniel Taylor skulle upp på scenen. Men så vällde folk in och vi gjorde ett överskott på drygt tolv tusen kronor, som vi snabbt plöjde ner i nästa arrangemang. Och så där höll vi på, vi ordnade konserter inför fullsatta hus i både Rumskulla kyrka och Kröngårdskyrkan.
- Efterfesten hos prästen Bo Stolpstedt i Rumskulla blev ett oförglömligt minne för gospelsångaren Rayburn Anthony. Så det var inte så konstigt att han ville komma tillbaka.
Lasses countryintresse väcktes faktisk nattetid! Det var då som sändningarna från Radio Luxemburg (klassiker på 208 meter mellanvåg) och Hilversrum samt en rad mindre stationer, som sände den senaste musiken till amerikanska soldater som var stationerade i framförallt Tyskland, hördes som bäst.
- Det här var i slutet på 50-talet och början på 60-talet, då i princip all ny musik kom från USA. Brorsan var inte så bra på engelska, så jag fick översätta åt honom. Jag gillade dixieland men blev mer och mer betagen av både rock och country. Det fanns något i musiken jag inte kunde motstå, säger Lasse.

Fats - "en stor idol"
- Fats Domino blev snabbt en stor favorit och honom gillar jag fortfarande skarpt. Men här kom även countryartister som Ernest Tubb, Burl Ives, Jim Reeves, Johnny Cash, Hank Williams, Willie Nelson, Marty Robins, George Jones? allt gick rakt in i själen. Och det har bara fortsatt att växa.
- Jag fick ett par musikkontakter i Eksjö och Stockholm, där jag kunde köpa de senaste skivorna men också lite udda plattor som inte fanns överallt. Sen dess har det blivit en hel del?
"Musikrummet" hos familjen Thell bär syn för sägen, väggarna är klädda med skiv- och cd-fyllda hyllor, lådor fyllda till brädden, garderober och källarförråd likaså. Men allt är dokumenterat och organiserat, så han hittar snabbt och lätt det han söker. Mina önskningar uppfylls på några ögonblick!
Sonen Marcus, som redan som mycket ung "smittades" av pappa och som idag till stor del ansvarar för tidningen, har minst lika mycket skivor plus nära 1300 autografer av countryvärldens storheter.
Varför en countryklubb?
- Jag hade tröttnat på att sitta ensam i bilen på väg till och från festivaler och konserter, förklarar Lasse. - Jag visste att det fanns andra countryintresserade i stan och kanske kunde vi samordna utflykterna?
Förutom Lasse innehöll den första styrelsen Ted Ivarsson, Tobias Hultqvist, Christer Sjöblad och Bertil Gustafsson (från Horn).
Redan första året satsade man på en egen tidning, SCC-Nytt, som nu är inne på 16:e årgången. Senaste numret hade 48 sidor varav flera i fyrfärg. Skillnad det mot första utgåvan 1997 med en blek, fotokopierad bild på Inger Nordström ?n? her Rhinestone band på omslaget.

Oväntat stort intresse
- Intresset visade sig vara större än vi vågat hoppas och bara på drygt ett år hade vi passerat 100 medlemmar, vilket naturligtvis var både kul och inspirerande.
- Idag är vi ingen större arrangör, men vi ser alltid till att ha bra musiker på vårt årsmöte i Ingatorps bygdegård. I år, då vi också firade 15-årsjubileum, gav Ken Mellons, amerikansk countrystjärna, publiken en fantastisk upplevelse. Hela bygdegården gungade?
- Men han hade god hjälp av Bar Fly och Blue Valley Boys samt en mycket dansant publik.
Enligt uppgift lär Lasse redan ha spanat in vem eller vilka han vill ha på scenen nästa årsmöte.
I det här sammanhanget kan nämnas att countryklubben hann locka Playtones två gånger till Ingatorp innan de vann Dansbandskampen och på allvar klev ut i rampljuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om