Bakgrunden till att covid-19 inte längre ska anges som en samhällsfarlig sjukdom är den minskade smittspridningen. Att de allra flesta som smittas inte blir svårt sjuka har också inverkan, även om drygt en miljon svenskar fortfarande saknar vaccinimmunitet.
– Jag vill slå fast att pandemin inte är över, även om den juridiska termen för sjukdomen ändras. De som fortfarande inte vaccinerat sig rekommenderas att göra det, eftersom det skyddar mot allvarlig sjukdom och död, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan.
De som rör sig i känsligare miljöer, inom hälso- och sjukvård samt kommunal omsorg, kommer fortsatt smittspåras.
För alla andra kommer den medicinska anledningen till testning finnas kvar för den som är i behov. De som har symtom ska även fortsättningsvis stanna hemma tills den känner sig frisk.
– Det handlar om sunt förnuft och omtanke av omgivningen, vilket särskilt gäller den som fortfarande inte är vaccinerad, säger Sylvan.
Är det nödvändigt med egna förhållningsregler inför påsk?
– Restriktionerna som sådana har tagits bort, men jag tycker vi ska behålla den vanliga, mänskliga omsorgen. Träffa inte personer om du har symtom och undvika att träffa personer i riskgrupp inomhus. Omikron dominerar fortfarande, vilken är väldigt smittsam, säger han.