Covid-19 ökar igen: "Smittan kommer att fortsätta"

Under torsdagen och fredagen var ett 30-tal personer i Region Kalmar inlagda med covid-19. Smittspridningen har ökat de senaste veckorna.

Biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer väntar sig en fortsatt ökning av antalet som insjuknar i covid-19.

Biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer väntar sig en fortsatt ökning av antalet som insjuknar i covid-19.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2023-11-05 12:00

Sedan i våras har det varit relativt lugnt på covidfronten.

– Den har puttrat lite, men inte försvunnit helt. Från vecka 41 började smittspridningen öka igen. Det var förväntat och vi får räkna med att smittan kommer att fortsätta öka när det blir kallare och vi vistas mera inomhus, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Under vecka 43 rapporterades 1 286 bekräftade fall i landet, en ökning med 33 procent jämfört med föregående vecka.

Jarnheimer poängterar att situationen är helt annorlunda nu mot när covid-19 dök upp för några år sedan som något konstigt nytt och lamslog oss helt. Nu har provtagningen upphört och det är få som får diagnosen. Det är långt från något panikläge.

– Då blev man inlagd av covid-19, nu kan man bli inlagd med covid-19 i samband med något annat. Covid-19 är en helt annan sjukdom nu och nästan alla har immunitet mot att bli allvarligt sjuka, antingen genom vaccin eller att ha haft sjukdomen tidigare, säger Per-Åke Jarnheimer.

Han menar att covid-19 numera för de allra flesta är som en mild luftvägsinfekton bland andra, med en febertopp någon dag.

Regionen går inte ut med rekommendationer om munskydd eller skyddsklädsel.

– Man ska vara försiktig när man är sjuk och inte träffa gamla och sköra, säger biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.

Det uppdaterade vaccinet för den aktuella covidsmittan som rör sig nu rekommenderas för de över 65 år, personer med bakomliggande sjukdom samt för vårdpersonal.

Per-Åke Jarnheimer.
Per-Åke Jarnheimer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!