Covid: Vimmerby näst mest drabbat i länet

Vimmerby kommun är näst värst drabbat av covid 19 totalt sett bland kommunerna i Kalmar län. 7,8 procent av kommuninvånarna har bekräftats smittade. Det är nära dubbelt så högt som kommunerna med minst andel smittade.

Totalt sett har kommuninvånarna i Vimmerby drabbats näst mest av länets kommuner sett till invånarantalet. ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer, ser många förklaringar till varför det skiljer stort mellan kommunerna i länet.

Totalt sett har kommuninvånarna i Vimmerby drabbats näst mest av länets kommuner sett till invånarantalet. ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer, ser många förklaringar till varför det skiljer stort mellan kommunerna i länet.

Foto: Jimmy Karlsson / Folkhälsomyndigheten

Vimmerby2021-04-20 19:00

– Det finns säkert väldigt många förklaringar. En del kommuner hade mer smitta tidigt när det inte testades i alls samma omfattning; Det kan bero på hur det är med större industrier. Så det är väldigt svårt att se någon enskild faktor. Jag tror inte att det beror på att folk i Torsås är duktigare på att följa riktlinjerna än folk i Vimmerby, säger Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddläkare i Region Kalmar.

undefined
Vecorna 12, 13 och 14 i månadsskiftet mars-april i år är de veckor när flest Vimmerbybor konstaterats smittade av covid med 114, 120 respekitve 114 igen under de tre veckorna. Det är högre än den tidigare rekordveckan mellan jul och nyår då det var 107 nya fall.

En sammanställning Vimmerby Tidning gjort av antalet bekräftade fall per capita i länets kommuner visar att bara Mönsterås med 8,3 procent ligger högre än Vimmerby. Tätt efter följer Kalmar kommun, 7,7 procent och Västervik på 7,1.

Hultsfred ligger på 6,1 procent bekräftade fall bland kommuninvånarna. I botten ligger Borgholm och Torsås med 3,9 procent vardera.

Samtidigt befinner sig länet i en ny kraftig våg av smitta och läget på sjukhusen är ytterst ansträngt. 

Sista veckan i mars och de två första i april hade Vimmerby sina högsta noteringar under hela pandemin, med 114-120 fall per vecka. Det tidigare högsta noteringen var veckan efter jul då 107 kommuninvånare bekräftades sjuka i covid. Det visar Region Kalmar och Folkhälsomyndighetens uppgifter.

– Smittan har hela tiden kommit i vågor. Vi har klarat oss relativt bra tidigare i vår region, och det kan vara så att fler är mottagliga för smitta nu. Sen är det säkerligen en trötthet att följa rekommendationer som spelar en stor roll, säger Per Åke Jarnheimer.

undefined
Per-Åke Jarnheimer är ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar. Han konstarerar att verktygen för att stoppa smittan finns, men måste användas av alla: "Det går iunte att träffa andra människor nu".

Hur länge tror du att rekommendationerna kommer ligga kvar i regionen?

– Jag kan inte svara på det, eller om det bli mer. Vi pratar om hur vi ska göra inför Valborghelgen, men jag vet inte hur det blir.

– Men redan nu kan man säga att en skärpning är att det verkligen gäller att inte bli smittad eller sprida smittan vidare, vi måste bryta det här.  Det går inte att träffa andra människor nu.

– Vi vet säkert att om man inte träffar folk på nära håll eller tar nya kontakter så avtar smittan. Så egentligen har vi verktygen, det gäller bara att alla människor använder dem. Det är det viktigaste nu, säger Per-Åke Jarnheimer.

Enligt socialstyrelsen har 25 kommuninvånare i Vimmerby avlidit i bekräftad covid under pandemin. Det är fjärde flest i länet efter Västervik, 42, Kalmar, 40 och Hultsfred, 33 döda. Det avser fram till den 11 april.

I Vimmerby kommun har 7,8 procent av invånarna bekräftats sjuka i covid under pandemin. Det är näst högst i länet efter Mönsterås.
I Vimmerby kommun har 7,8 procent av invånarna bekräftats sjuka i covid under pandemin. Det är näst högst i länet efter Mönsterås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!