Den 23 november utsattes Svenska Kyrkan för en omfattande cyberattack som sedan dess påverkat flera digitala system.
– Det mesta har försvunnit för oss. Bokningskalendern har försvunnit, hemsidan har försvunnit, lönesystemet försvann, ekonomisystemet försvann, gravsystemet försvann och det egna arbetet på datorn har försvunnit. Då märker man hur datoriserade och sårbara vi faktiskt är, säger Fredrik Lennman.
Svenska kyrkan meddelade efter några dagar att det rör sig om en så kallad Ransomware-attack och att det inkommit krav som inte kommer bemötas. Hur mycket det rör sig om och vem som ligger bakom är kyrkan förtegen om. "Vi kan inte ge några ytterligare detaljer om detta av säkerhetsskäl", säger Pia Dahlén, kommunikationschef, i ett pressmeddelande. Lokalt har attacken inneburit att personal har tvingats hitta nya lösningar för att hålla verksamheten rullande.
– Det här är inget vi väntat oss och vi får hantera det under de förutsättningar som finns. Men jag tycker stämningen är god i arbetslaget och vi försöker hitta nya vägar, säger Fredrik Lennman och berättar vidare.
–Vi har behövt skaffat ett eget manuellt bokningssystem. När det gäller begravningsverksamheten så kör vi genom gamla rutiner med papper och penna. Det enda problemet där är om man vill ha en kistbegravning i gammal grav. Då har vi svårt att hitta gravrättsinnehavare. Vi har i dagsläget inget sådant problem men skulle det uppstå är det ett bekymmer.
Attacken påverkar inte bara internt utan även pastoratets förmåga till utbetalningar.
– När det gäller fakturor kan vi inte betala så vi har vädjat till våra leverantörer om vi kan få förlängd tid. Är det akuta stora belopp så har vi fått gå ner till banken och betala manuellt som förr i tiden.
Hur länge systemen kommer att ligga nere är ännu oklart.
– Det vi fått höra är det kommer komma igång successivt. De är rätt sparsmakade i Uppsala med att överhuvudtaget berätta vad som egentligen har hänt och vem som ligger bakom. Men de jobbar tydligen mer eller mindre dygnet runt med experter för att lösa det. Nu har de prioriterat lönesystemet så det är igång sedan igår, så vi får lön till jul i alla fall. I övrigt väntar vi på att saker ska komma igång igen.
I mejl berättar pressekreterare Lina Beutler att mycket beräknas vara återställt inom två veckor men att hon inte kan gå in på hur kyrkan arbetar med attacken. "Vi kan av säkerhetsskäl inte berätta närmare om hur vi arbetar för att komma till rätta med detta", skriver hon.
Fredrik Lennman tycker att Vimmerbyborna har varit överseende med de komplikationer som uppstått.
– Det har varit rätt lugnt och funnits en förståelse för att vi kanske måste fråga en gång extra för att det ska bli rätt.
Gör den här händelsen att ni kommer arbeta på ett annat sätt i framtiden?
– Det tror jag inte. Mer än att det kommer bli säkrare uppkopplingar. Man kommer till exempel inte få ha enkla lösenord utan det kommer att säkras upp på ett helt annat sätt. Vi tror på det system som är, de är en väldig hjälp i arbetet. Men vi måste vara mer säkra på att det bara är vi som ska ha tillgång till dem.
Huruvida personuppgifter läckt ut i samband med attacken är oklart. "Det pågår ett arbete med stöd av experter på cyberförsvar för att ta reda på vilken information hackarna har tagit del av", säger Per Starke, chef för gemensamma funktioner, i ett pressmeddelande.