Då börjar vaccinationerna i Vimmerby

Nästa vecka börjar vaccinationen mot covid-19 i Vimmerby kommun. Och först ut är de som bor på äldreboenden. "Alla som vill ha kommer att få", säger Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Det är de som bor på kommunens äldreboenden som står först i kön när Vimmerby får de första vaccindoserna nästa vecka.

Det är de som bor på kommunens äldreboenden som står först i kön när Vimmerby får de första vaccindoserna nästa vecka.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vimmerby2020-12-28 21:42

I helgen kom de första doserna vaccin till Sverige. I Kalmar län är drygt 200 personer på särskilda boenden i de båda kommunerna Västervik och Mörbylånga först ut, innan vaccineringen breddas till övriga kommuner. I priogrupp ett är de som bor på särskilda boenden för äldre, särskilda boenden för de som har stöd enligt LSS, har personligt assistans, hemtjänst eller hemsjukvård.

Allra först ut i Vimmerby blir de som bor på äldreboenden, med start nästa vecka.

– Vi har en preliminär plan, men exakt vilken dag vi kommer igång och hur många doser vi får handlar om tillgång och leverans, säger Sirpa Lumme, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.

Hon pekar ut två nyckelord i det arbete som nu väntar den personal som vid sidan av ordinarie hälso- och sjukvård ska ge vaccinet, som har en begränsad hållbarhet på två timmar efter att doserna gjorts iordning.

– Logistik och flexibilitet. Man måste ha både plan A och plan B. Om en person som sagt ja till vaccin får förkylningssymtom eller feber måste vi snabbt kunna ge vaccin till någon annan, och då kan denne "någon annan" vara en hemtjänsttagare eller någon som bor på gruppboende. Det är mycket som ska klaffa.

Hur många doser som kommer i ett första skede är ännu oklart, men leverans sker sedan kontinuerligt.

– Den som vill ha vaccin kommer att få det. Att vi kommit så här långt känns jätteskönt, det är ändå något slags ljus i tunneln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!