Då införs bevattningsförbud i Vimmerby kommun

Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka. Nu väljer därför Vimmerby kommun att införa bevattningsförbud i hela kommunen.

Ställ undan vattenspridaren. Från och med måndag 16 juli är det bevattningsförbud i Vimmerby kommun.

Ställ undan vattenspridaren. Från och med måndag 16 juli är det bevattningsförbud i Vimmerby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2018-07-13 18:00

Trots att flera kommuner i länet sedan veckor tillbaka redan har infört bevattningsförbud har Vimmerby valt att avvakta. Detta trots att mätningar i juni månad visade på de lägsta nivåerna vid mätstationen i Norra Kvill sedan den startade, år 1982 . SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, beskrev juni-nivåerna som ”Mycket under det normala”. Men en nederbördsrik vinter gjorde att kommunens vattenmagasin ändå såg ut att klara torkan bra. Tills nu.

– Vi har i dag beslutat att införa bevattningsförbud från och med måndag, säger Emma Jonsson, VA-chef i Vimmerby kommun på fredagseftermiddagen.

– Vi ser att vattennivåerna fortsätter att sjunka. Vi ser också att det kommer fortsätta att vara torrt, varmt och inget regn även framöver enligt väderprognoserna och därför får vi ta beslutet att införa bevattningsförbud.

Emma Jonsson säger att förbudet gäller tills vidare.

– Det gäller tills vi ser att nivåerna är mer okej igen. Just nu ser det inte ut att komma något regn och då sjunker nivåerna snabbare.

Även om det faktiska förbudet inträder först på måndag, uppmanar Emma Jonsson kommuninvånarna till att vara sparsamma med vattenanvändningen även över helgen.

– Jag tycker att man slutar vattna genast, allt vatten som går åt är ju av ondo egentligen. Vi behöver vattnet för livsmedel och det är vårt uppdrag att producera vatten för det. Så det är viktigt att man tänker på att vara sparsam.

Den senaste tiden har vattennivåerna sjunkit snabbare i kommunens täkter. I fjol var klimatet inte lika varmt vilket gjorde att nivåerna inte sjönk i samma takt.

– Då var det inte lika varmt och torrt vilket såklart bidrog.

Vad innebär bevattningsförbudet?

– Att man inte får vattna med vattenslang eller vattenspridare. Inga pooler eller bassänger får fyllas, man får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt, det ska ske vid tvätthallar i så fall. Man får heller inte tvätta altaner eller fasader med högtryckstvätt, säger Emma Jonsson.

Risken för vattenbrist under sommaren 2018 bedömdes tidigt under våren av länsstyrelsen vara mindre jämfört med de två föregående åren, på grund av den snörika vintern. Men den långvariga torkan har gjort att totalt nio kommuner i Kalmar län nu har infört bevattningsförbud. I dagsläget är det bara Nybro, Torsås och Kalmar kommuner som ännu inte infört förbud mot bevattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!