Då kan Önska-butiken försvinna: "Kan inte gå här till jag stupar"

Efter att ha varit till salu i 3,5 år är butiken Önska-butiken i Vimmerby fortfarande inte såld. Enligt ägarna beror det på det ekonomiska läget men med nya krafttag hoppas de nu att en affär ska kunna gå i lås. Annars kan den anrika butiken tvingas till nedläggning. "Jag är ju snart inne på mitt 73:e år", säger Hans-Lennart Svahn.

 Vi har ett år kvar på hyreskontraktet så nu är det klockan kvart i tolv, så att säga. Sen får vi fundera på hur vi ska lägga upp det", säger Hans-Lennart Svahn.

Vi har ett år kvar på hyreskontraktet så nu är det klockan kvart i tolv, så att säga. Sen får vi fundera på hur vi ska lägga upp det", säger Hans-Lennart Svahn.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-09-09 06:00

Redan i början av maj 2021 bjöds Önska-butiken i hörnet av torget i Vimmerby ut till försäljning. Ägarparet Hans-Lennart Svahn och Kajsa Svahn vill dra sg tillbaka men av flera anledningar har butiken visat sig vara svår att sälja.

Nyligen gick man ut med nya annonser i flera tidningar för att ge försäljningen en ny skjuts inför hösten.

– Det är ungefär samma annonser som vi haft förut men den här gången har vi gått ut lite bredare, i bland annat Corren och Västerviks-Tidningen också, säger Hans-Lennart Svahn till Vimmerby Tidning.

Vad är det som gör att butiken är så svår att sälja?

– Vi har haft flera intressenter men de får inte låna pengar, det är där det har fallit hela tiden. Vi har jobbat på att få ner lagret nu och har sänkt det något kopiöst jämfört med när vi gick ut med försäljningen första gången. Lagervärdet har gått ner med hälften och det finns större möjlighet nu att man kanske kan gå ihop två stycken och få låna pengarna.

Går butiken bra?

– Nu har det ju varit både pandemi och ett högt ränteläge, så jag tror inte att det är många butiker som kan skryta med att de haft en bra försäljning. Det gäller att gilla läget och tro på att räntesänkningar och sådant gör att det vänder.

undefined
Hans-Lennart och Kajsa Svahn har drivit butiken i ett 40-tal år.

Hans-Lennart tog tillsammans med Kajsa över butiken efter sina föräldrar som drivit den sen 1937. I tidigare intervjuer med Vimmerby Tidning har paret sagt att de inte vill lägga ner butiken utan siktar på att få den såld. Nu börjar det dock brinna i knutarna eftersom slutet på hyresavtalet närmar sig. 

– Jag är ju snart inne på mitt 73:e år och jag kan inte går här tills jag stupar utan då får vi hitta på något annat, säger Hans-Lennart Svahn.

Hur länge orkar ni hålla på om ni inte hittar någon köpare?

– Vi har ett år kvar på hyreskontraktet så nu är det klockan kvart i tolv, så att säga. Sen får vi fundera på hur vi ska lägga upp det, om det inte finns någon köpare.

Än så länge håller man dock hoppet levande och efter de senaste annonserna finns redan en intressent.

– Vi har fått svar från Östergötland från en som sett annonsen i Corren, så vi hoppas på det, säger Hans-Lennart Svahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!