Då kommer regnet: "Område med skurar passerar"

Väderströmningar från syd eller sydost, samt småskaliga väderutvecklingar gör att det blir svårbedömt för meteorologerna och deras prognosmodeller. Men regnskurar är att vänta de närmsta dagarna.

Det väntas regnskurar under onsdagen och lördagen.

Det väntas regnskurar under onsdagen och lördagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-07-06 19:00

– Imorgon onsdag så är det ett område med skurar som långsamt passerar. Det kan dröja sig kvar till kvällen, åtminstone till eftermiddagen innan det lättar och rör sig bort, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. 

Under torsdagen ser det inte ut att bli något regn utöver någon enstaka lokal skur. Men på fredagen är prognosen mer osäker, då det blir en sydlig strömning som gör det mer svårbedömt. Men under lördagen väntas skurar.

På SMHIs 10-dygnsprognos står det att morgondagens prognos för Vimmerby är osäker, trots att så inte är fallet. Sofia Söderberg förklarar varför:

– Det där sker helt automatiskt, det är ingen meteorolog som gjort den bedömningen. Det kan bero på att det finns en stor spridning i underlaget som gör att prognosmodellen tolkar det som osäkert. 

Hon berättar att den senaste en och en halv vecka, så har det varit särskilt svårbedömt. 

– Vi har haft en strömning från sydost eller söder ifrån och då kan modellerna ha svårt att fånga smådetaljer i några dagar i förväg. Det är lättare att göra beräkningar när det kommer från sydväst eller väster ifrån, syd och sydöst är svårare att bedöma. 

Det hänger ihop med hur modellerna fungerar och var de börjar göra beräkningarna. Sen kan det faktum att det är mer vatten västerut, och mer landområden österut spelar roll för väl modellerna fungerar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!