Daga var Vimmerbys Lucia - för 75 år sedan

En gång Lucia - alltid Lucia? I så fall är Daga Liljeblad Vimmerbys mesta Lucia. I år är det 75 år sedan hon kröntes till stans andra ljusdrottning. - Jag var så nervös att jag inte såg folkmassorna på torget.

Vimmerby2009-10-17 04:05

Daga, som då hette Palmgren, var 15 år 1934 när hon blev Vimmerby Lucia. Då, på trettiotalet, var officiella Lucior en förhållandevis ny företeelse. Det moderna Luciafirandet hade fått en skjuts när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade en Luciatävling med offentligt Luciatåg i Stockholm. Landsbygden hakade på, i sinom tid, och i Vimmerby var det Ruth Grönkvist, nu avliden, som blev den första Lucian 1933.
- Allt var ju så nytt så jag visste knappt vad det handlade om. Men det är klart att jag ville bli Lucia och jag tror det var mamma som skickade in kortet till kommittén, säger Daga Liljeblad.
Det där fotot fick såväl kommitté som lokalpress att gå i spinn. Daga Palmgrens ungdomliga charm beskrivs ingående och lyriskt. Här några klipp:
"...Fröken Palmgren är en rar liten dam... hon är blond och alldeles nyondulerad... På nacken och halsen övergår håret i en något mörkare schattering och bucklar upp sig till lockar och ensamma slingor och små lustiga bollar, som guppa upp och ner när hon går."
Nyondulderad?
- Det där med frisyren var viktigt, det minns jag, jag tänkte mest på håret. Mamma drev egen damfrisering så jag hade det förspänt på det viset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om