Särskild grupp ska skära bort tio miljoner i kommunen

Kostnader för drygt tio miljoner ska skäras bort i kommunala verksamheter nästa år. Det beslutade en majoritet i fullmäktige på måndagskvällen. Men hur det ska gå till vet inte ens ledande politiker i majoriteten.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) ser ett mycket tufft läge för kommunen att klara budgeten för nästa år. Trots att en majoritet i fullmäktige ställde sig bakom förslaget på måndagskvällen. Nu ska en särskild effektiviseringsgrupp försöka hitta vad som ska skäras bort.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) ser ett mycket tufft läge för kommunen att klara budgeten för nästa år. Trots att en majoritet i fullmäktige ställde sig bakom förslaget på måndagskvällen. Nu ska en särskild effektiviseringsgrupp försöka hitta vad som ska skäras bort.

Foto: Arkiv Jimmy Karlsson / TT-Bild

Vimmerby2022-06-21 12:20
undefined
Lars Sandberg (C) anser att socialnämndens budget är för liten för den verksamhet nämnden är ålagd att bedriva och att det varit så även historiskt, trots ett tillskott på 18 miljoner till 2021.

– Det blir oerhört tufft, jag kan inte ge några större förhoppningar att vi klarar det, säger Lars Sandberg (C) ordförande i socialnämnden som ska skära bort 4,3 miljoner kronor 2023.

Senaste prognosen pekar på ett underskott på drygt 18 miljoner kronor i år. Något som följer med över i nästa år, vilket i praktiken innebär att närmare 23 miljoner måste hämtas hem.

– Vi kan inte minska på personal och vardagseffektiviseringar sker hela tiden, som att vi lämnar lokaler som inte används, sånt ger bara småpengar i sammanhanget. De förbyggande åtgärder vi satsar på tar tid innan de påverkar budgeten. Det händer inte 2023, säger Lars Sandberg som menar att nämndens budget är alltför liten i förhållande till den verksamhet man är skyldig att hålla.

– Ja, det skulle jag säga och det talar även historien för. Vi har klarat verksamheten tack vare stora överskott från statsbidragen för ensamkommande under många år, men de bidragen kommer inte längre. Den enda av våra kostnader som sticker ut jämfört med andra kommuner är placeringarna av barn- och unga, äldreomsorgen ligger lågt, säger han.

undefined
Peter Karlsson (C) tyckeratt den höga kommunalskatten borde leda till mer pengar för både socialnämnden och barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Men vad som ska tas bort istället är knepigt, säger han.

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden som i år går mot ett minus på sju miljoner. Till det lägger fullmäktige ett sparbeting på 3,8 miljoner kronor.

– Det ser väldigt tufft ut framåt, och det gör det för hela kommunen, säger han.

Nämnden har gjort några mindre nedskärningar som minskat kostnaderna med en till två miljoner.

 – Vi har slipat lite där det går, men det tar tid att lösa. Det finns ingen quick fix, säger han.

Även han tycker att nämndens budget är för liten.

– Det tycker vi alltid, men med den höga skatt vi har i kommunen borde vi ha mer pengar till kärnverksamheterna inom både socialnämnden och barn- och utbildning, säger han.

Vad skulle då tas bort?

– Det är svårt att peka på.

undefined
Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen. Han vill inte peka ut några tänkbara nedskärningar ännu, trots beslutet att drygt tio miljoner ska skäras bort.

Inte heller Jacob Käll (C) som är ordförande i kommunstyrelsen och har lett den budgetberedning som lagt budgetförslaget där tio miljoner ska skäras bort för att kommunen ska klara målet om elva miljoner i överskott, vilket egentligen är en halvering av kommunens eget överskottsmål på två procent av skatteintäkterna och statsbidragen, kan säga hur nämnderna, inklusive kommunstyrelsen, ska skära bort kostnader motsvarande drygt tio miljoner kronor.

Hur tänker ni att nämnderna ska ha en chans att klara det här?

– Det vill vi ta i effektiviseringsgruppen, det är där vi tror att det kanske kan komma fram goda idéer om det, säger han.

– Vi vill inte föreslå några konkreta besparingsåtgärder nu, innan vi har på fötterna vad det innebär. Samtidigt ser vi heller ingen annan väg att gå än att utgå ifrån kommunens totala ram som den ser ut i dag, säger Jacob Käll.

Effektiviseringsgruppen består av de ledande tjänstemännen från varje förvaltning och hittills majoritetens politiker. 

På måndagens fullmäktige bjöds även oppositionspartierna in till gruppen.

Nu ska den tillsammans med nämnderna peka ut vilka nedskärningar som ska bli aktuella.

– Vi tänker i första hand sånt som inte är lagstadgat givetvis.

Det enda de tre majoritets politikerna egentligen sätter sitt hopp till är mer statsbidrag.

– Vi är långt ifrån ensamma i den här situationen. Nästa alla kommuner är i ett liknande läge, så ett besked om höjda statsbidrag skulle komma mycket lägligt, säger Jacob Käll.

Budgetfakta för 2023

Nämnd:                                                           Ram 2023   (2022)          Sparkrav

Barn- och utbildningsnämnden:               378,1 Mkr   (378,8 Mkr)    3,9 Mkr.

Socialnämnden:                                           424,5 Mkr    (419 Mkr)      4,3 Mkr

Kommunstyrelseförvaltningen:                213,6 Mkr    (213,0)          2,2 Mkr

Källa: Vimmerby kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!