Dagen efter larmet – så fortsätter arbetet vid Arla

Reservkraften måste fungera. Det säger Henrik Johansson Casimiro, vd för Adven som äger ångpannan vid Arla Food där räddningstjänsten fick rycka ut under tisdagen.

Ångpannecentralen vid Arla Foods ägs sedan i måndags av energiföretaget Adven. Enligt Advens vd Henrik Johansson Casimiro fanns ingen risk för explosion, däremot risk för torrkokning.

Ångpannecentralen vid Arla Foods ägs sedan i måndags av energiföretaget Adven. Enligt Advens vd Henrik Johansson Casimiro fanns ingen risk för explosion, däremot risk för torrkokning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-03 11:55

Dagen efter dramatiken vid Arla Foods anläggning arbetar elektriker på plats.

– Reservkraften har inte slagit till som den ska. Varför det hände är en av de saker vi försöker reda ut nu, säger Mikael Ståhl från Vimmerby Elektriska ab.

Firman hade folk vid ångpannecentralen under gårdagen. Mikael Ståhl har nu tagit över ansvaret för felsökningen för Vimmerby Elektriskas del. Med honom jobbar elektriker som deltog i arbetet under den dramatiska tisdagen.

När den ordinarie strömförsörjningen från ett ställverk på anläggningen inte fungerar ska ett dieseldrivet verk kicka i gång inom 30 sekunder. Men det skedde alltså inte.

Så sent som i måndags tog energiföretaget Adven över panncentralen från Arla Foods.

– Det gjorde att vi hade stor bemanning på plats, säger företagets vd Henrik Johansson Casimiro och fortsätter:

– Samarbetet med Arla och med räddningstjänsten fungerade mycket bra. Den stora frågan är varför reservkraftverket fallerade. Det utreds nu.

undefined
Först slogs den ordinarie strömförsörjningen ut, sen gick inte reservkraften i gång vid panncentralen.

Enligt hans bedömning fanns risk för torrkokning med skador på pannanläggningen, däremot ingen fara för allmänheten:

– Det fanns ingen explosionsrisk. Pannan har säkerhetsventiler på taket som öppnar automatiskt.

Han säger också att bädden med bränsle kyldes under "vissa kontrollerade risker" där murverket och rosten i pannan kunde ha skadats.

För Kenneth Söderberg, räddningschef i beredskap, var larmet vid Arla Foods en ny erfarenhet, en händelse som man inte har övat för:

– Det är svårt att öva för alla tänkbara scenarios vid stora och komplexa anläggningar. Vi gör vårt bästa för att analysera vilka risker som finns i samhället. I det här fallet handlade det om strömstyrkor som vi inte hanterar i vår organisation, där fick vi förlita oss på Arla och deras samarbetspartners.

undefined
Räddningstjänstens personal på plats rådgör med personal från Arla. Bild från tisdagens dramatik.

Räddningstjänsten fick inrikta sig på att föra dialog med expertisen, för att vara beredda om situationen skulle förvärras. Och att hålla obehöriga på avstånd. Han bedömer inte att situationen vid ångpannecentralen var farlig för räddningstjänstens personal.

– Sen är det alltid en sak att utifrån våra kriterier analysera vikten av de värden som hotas. Och i det här fallet, Arla Foods anläggning, så handlar det ju om mycket stora värden.

Hettan, trycket, ångan – det var problemen under tisdagen, däremot behövde man inte hantera brandfarliga vätskor eller gas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!