Så blir vädret under julhelgen i Vimmerby

Snö på julafton i Vimmerby? Ett tydligt svar är svårt att ge men förutsättningarna är goda menar SMHI:s Emma Härenstam.

Under veckan var Vimmerby ett av de områden som hade mest snö i södra Sverige.

Under veckan var Vimmerby ett av de områden som hade mest snö i södra Sverige.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-17 17:22

Nu när julen står inför dörren blir frågan om snötäcket kommer pryda Vimmerbys gator eller inte mer aktuell. Tidigare under veckan var snötäcket uppemot 30 till 50 centimeter i området. Under fredagen, en vecka före julafton, ligger ett lätt snötäcke kvar i staden om än något bortsmält av mildare temperaturer.

Emma Härenstam berättar att Vimmerby har varit en av de platser där det föll mest snö under föregående vecka i södra Sverige, vilket skapade ett snödjup. Därför har ett visst snötäcke legat kvar trots att det varit varmare under denna veckan eftersom det tar längre tid att smälta bort. Under helgen kommer det vara fortsatt milt så snötäcket kommer fortsätta täras på.

– Men redan på måndag blir det kallare luft igen. Det beräknas vara en temperaturintervall omkring fyra till fem minusgrader som kommer hålla i sig under veckan, säger Emma Härenstam.

Hon menar att det finns goda förutsättningar för att julafton och julhelgen blir vit i Vimmerby. Allt beror på vad som händer i mitten av veckan, främst på onsdagen under dagen. Då kommer ett lågtryck som kan medföra snönederbörd – var snön landar är däremot inte helt säkert eftersom de inte kan fastslå lågtryckets bana ännu.

– Det beror på om det kommer nysnö till Vimmerby på onsdag eller inte. Om snön faller kommer den ligga kvar på backen på grund av kylan. Men om snön skulle ta en annan bana blir det förmodligen inte en vit jul i Vimmerby, säger Emma Härenstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!