Dagkollo på Eriksgården tillsammans med hästar

Eriksgården har anordnat ett dagkollo för barn i ålder 5 till 12 år. Barnen har bland annat fått hjälpa till att ta hand om hästarna på gården.

Det finns mycket hö uppe på skullen och det blir mycket dammigt när den ska puttas ner.

Det finns mycket hö uppe på skullen och det blir mycket dammigt när den ska puttas ner.

Foto: Tobias Klein

Vimmerby2020-07-13 08:00

Under torsdagseftermiddagen hade Annelie Svensson på Eriksgården en aktivitetsdag med fokus på djurskötsel, framför allt hästar. Det var 6 barn som deltog under dagen med två ungdomar som hjälpte till. 

– Vi har ridit, berättar Nellie Larsson Magnusson som sitter vid ett bord utomhus i trädgården. De har precis suttit ner och ätit grillad korv och druckit hemmagjord flädersaft.

Klara Blomqwist sitter bredvid.

– Det är roligt att vara här, säger hon.

Saker som de har fått göra under dagen är att rida och sköta hästarna som bor på gården. Så som att fläta manen, hjälpa till med höet, och krafsa hovarna. De har också hjälpt till att plocka gräs till hönsen och kaninerna. 

– Jag tycker om att hjälpa till med hästarna, säger Linnea Westerlund som är en av de två ungdomar som hjälper Annelie Svensson. Hon rider på fritiden och tycker det är kul att vara på gården. Hon tillsammans med Taya Winkler hjälper till när de yngre barnen behöver hjälp med diverse saker.

Annelie Svensson har anordnat den här typen av dagkollo i sju år. Hon är själv uppvuxen på en bondgård och vill lära ut sin kunskap. 

– Barn vet inte hur man beter sig kring djur, säger hon, och fortsätter att berätta hur det finns många missuppfattningar om hur man ska agera runt djur och att hon vill lära ut hur man ska göra. 

Alla aktiviteter sker utomhus och det är väldigt lite till ingen kroppskontakt, med uppmaningar om att tvätta händerna noga. (corona)

Hästen Movietz tillsammans med Klara Blomqwist och Sara Eklöf.
Hästen Movietz tillsammans med Klara Blomqwist och Sara Eklöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om